CuriozitățiMistere

Misterul continentului Atlantida. Mit sau realitate? Sau doar cea mai mare teorie a conspirației din istorie

Pentru a spune simplu, dacă cauți Atlantida, nu ești un arheolog. Sau nu unul foarte bun, cel puțin. De ce? Pentru că Atlantida nu a existat niciodată. Da, știm asta. Nu, nu este un mister. Așadar, de ce oamenii (inclusiv oamenii înclinați spre știință) insistă să caute orașul „pierdut” mistic – dar în mod esențial, nu mitic?

Numai că, pentru unii oameni, nu este fictiv. Ideologia celor care insistă asupra Atlantidei este reală în dezinformare, pseudoarheologie, teorii ale conspirației, rasism inerent și multe abuzuri. Deci, cum a trecut Atlantida de la alegoria politică la o locație reală și una dintre cele mai populare și periculoase teorii ale conspirației, încurajând neîncrederea în metoda științifică și subminând metoda științifică și, în cazurile cele mai extreme, fiind folosită ca „dovadă” pentru nationalism și retorica supremației albe?

Continentul despre care Platon a scris că ar fi dispărut în urma unui cataclism

Cel care a scris primul despre continentul mitic a fost filosoful antic Platon în dialogurile sale „Timaeus” și „Critias”, publicate în anul 360 î.Hr. Platon descria Atlantida drept o putere navală extrem de avansată, care se afla pe o uriașă insulă construită în Oceanul Atlantic dincolo de coloanele lui Hercule (n.n. – strâmtoarea Gibraltar), unde muritorii conviețuiau cu zeii greci şi inventau lucruri magnifice. Cea mai interesantă teorie susţine că Atlantida se afla pe insula Thira (Santorini). Se spune că Atlantida era mai mare decât Libia şi Asia la un loc şi de pe ea se putea trece şi pe alte insule îndepărtate.

Insula „pierdută” sau subcontinentul din Atlantic așa cum mai este cunoscută Atlantida este văzută în zilele noastre ca o utopie. Cu toate acestea, Atlantida lui Platon este foarte diferită și face referire la un loc care este întruchiparea unei civilizaţii bogate, avansate din punct de vedere tehnologic şi puternică din punct de vedere militar. Se crede că Platon a creat Atlantida ca un instrument pentru intrigile sale, deoarece, în afara dialogurilor sale, nu există înregistrări în alte regiuni ale lumii care să ateste existența sa. Insula înghițită de Atlantic Tot Platon a fost cel care a povestit în „Dialoguri” și cum a dispărut misteriosul imperiu situat în Oceanul Atlantic.

Imensa insulă ar fi fost rasă de pe fața Pământului din cauza unor cataclisme naturale care au avut loc cu 9.000 de ani înainte de Hristos. Mai exact, se crede că Atlantida ar fi fost distrusă ca urmare a erupţiei vulcanului din insula Thira, care a fost urmată la scurt timp de un cutremur de pământ foarte puternic. După doar o zi și o noapte, insula avea să fie înghițită de apele oceanului. Oceanografii susțin ideea că, din cauza unei imense bariere de mâl, în partea aceea a Atlanticului nu se poate naviga, existând pericolul de scufundare a vaselor.

De ce este atât de controversat orașul „pierdut” Atlantida

Puține povești au atins faima globală precum Atlantida. Devenind simbolul unei utopii de mult pierdute, numele său este sinonim cu cunoștințe avansate și secrete, paradis pierdut, dezastre naturale epice. De ce a prevalat atât de mult povestea Atlantidei? Ei bine, mulți oameni vor spune că este pentru că este un mit care datează de mii de ani. Numai că nu este. Este adevărat, originea sa începe cu Platon în Grecia antică în urmă cu aproape 2.400 de ani, dar a devenit „mitic” abia la sfârșitul anilor 1800 și înainte de atunci nu era considerat deloc un mit. Încă nu întrunește criteriile unui mit, în ciuda faptului că povestea capătă proporții mitice.

„Cred că o parte din asta este ideea că există un mister acolo”, a spus arheologul Flint Dibble pentru IFLScience.

„Există această concepție greșită că arheologia este despre rezolvarea misterelor, când, de fapt, nu facem asta cu adevărat. Cred că acest mister îl romantizează foarte mult”.

„Lucrul amuzant despre Atlantida este că atunci când a fost menționat inițial de Platon, chiar nu a scris prea multe despre ea. Doar câteva mici paragrafe”, a declarat Stephanie Halmhofer, doctorand în arheologie la Universitatea din Alberta, pentru IFLScience.

„Dar acest oraș pe care el pictează această imagine este un loc atât de incredibil, știi, aceste palate masive și aur peste tot și statui de argint și delfini… Adică, cine nu și-ar dori ca acesta să fie un loc adevărat? Uneori sunt tristă că Atlantida nu a fost reală. Pentru că imaginați-vă că găsiți acest loc incredibil”, a adăugat Halmhofer.

Halmhofer, ale cărei cercetări se concentrează pe pseudoarheologie și ideologii conspirituale, consideră că poate fi ușor să cădem în teoriile conspirației atunci când oamenii trec prin momente dificile sau tulburi și caută răspunsuri, sau ceva sau pe cineva de vină: „Este ca o evadare din realitate, chiar dacă pentru unii oameni este o realitate în sine. Atlantida pare că este un loc destul de uimitor. Așa că înțeleg de ce oamenii vor să fie un lucru real”.

„Este o poveste despre o civilizație care a fost distrusă într-un fel de mare eveniment. Aceasta este alegoria pe care a creat-o Platon și, bineînțeles, știi, inundațiile și alte lucruri, astfel de catastrofe rezonează foarte bine”, a spus Dibble.

„Trăim într-o perioadă de catastrofism, deoarece oamenii sunt îngrijorați de schimbările climatice sau de multe alte probleme din lume, de arme nucleare și lucruri de genul acesta. Și deci cred că există și o anumită atractivitate a poveștilor cu catastrofe”.

 

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

DISABLE ADBLOCK TO VIEW THIS CONTENT!