Misterul ,,anilor pierduți’’ ai lui Iisus Christos. A fost în Japonia, India și Tibet?
Chiar dacă Biblia se bazează pe niște idei destul de mistice, ea este surprinzător de ancorată în realitate în alte privințe. De exemplu, spune exact cât de mare era arca lui Noe și are liste nesfârșite cu cine a născut pe cine. Iisus are parte de patru cărți întregi care acoperă toată viaţa sa pământească, iar acestea includ detalii despre locații, relații de familie, chiar și despre îmbrăcăminte. Dar, în ciuda tuturor informațiilor specifice, există încă loc pentru o mulțime de mistere.
Uneori, Biblia omite pur și simplu informații care par importante și care ar fi foarte utile pentru cercetători.
Alteori, informațiile sunt acolo și au avut sens pentru cititori la un moment dat, dar înțelegerea noastră s-a pierdut în istorie.
Există obiecte menționate în Biblie care au dispărut la un moment dat, iar oamenii le caută și astăzi.
ÎN CE AN S-A NĂSCUT IISUS?
Teoretic, anul nașterii lui Iisus Christos ar trebui să fie ușor de identificat. Luca este foarte clar că Maria și Iosif au mers la Betleem din cauza unui recensământ roman. De asemenea, el spune că Irod era rege la acea vreme. Potrivit Manualului pentru studiul lui Iisus istoric, a avut loc un recensământ în Iudeea în (ceea ce noi numim acum) anul 6 d.Hr.; singura problemă este că Irod era mort de 10 ani la acel moment.
Din moment ce cele două evenimente nu se suprapun, care dintre ele ar trebui folosit pentru a stabili cu exactitate data nașterii lui Iisus? Cei mai mulți cercetători ai Bibliei aleg domnia lui Irod și plasează nașterea lui Iisus între 7 și 4 î.Hr.
Celălalt indiciu biblic pentru momentul nașterii lui Iisus este steaua aparent extrem de vizibilă care a apărut. Dar, după cum subliniază Historic Mysteries, nu există nicio înregistrare greacă, romană sau babiloniană despre vreo activitate astronomică ciudată în acei ani.
Dacă nașterea lui Iisus se bazează pe ceva ce s-a întâmplat pe cer, există diverse alte opțiuni. 12-11 î.Hr. este o posibilitate datorită apariției cometei Halley. În acea perioadă a avut loc un recensământ local, iar înregistrările istorice arată că cometa a fost văzută în zona potrivită.
Live Science ralatează că a existat o altă cometă vizibilă care se mișca foarte încet în 5 î.Hr. și care a fost observată de observatorii chinezi. Sau s-ar putea ca steaua să nu fi fost deloc o cometă. Un astronom a susținut că „steaua” a fost o conjuncție între Venus și Jupiter în 2 î.Hr. în timp ce alții spun că a fost una între Saturn și Jupiter în 7 î.Hr.
CE A FĂCUT IISUS ÎN TIMPUL „ANILOR PIERDUȚI”?
Perioada dintre nașterea lui Iisus Christos și momentul în care începe să predice în jurul vârstei de 30 de ani este practic ignorată în cele patru evanghelii. Evident, o mulțime de oameni de-a lungul istoriei au vrut să știe ce a făcut Iisus în acei „ani pierduți”. Nu există absolut nicio dovadă, dar asta nu i-a împiedicat pe unii cercetători să vină cu teorii ciudate.
SBS a descoperit că, în ciuda faptului că provenea dintr-o familie din clasa muncitoare din Orientul Mijlociu, lui Iisus părea să-i placă să călătorească, mergând, se presupune, peste tot.
Un arheolog a scris o carte care promovează teoria conform căreia tânărul Iisus a ajuns până în emisfera vestică, vizitând triburi din „Peru, America de Sud și Centrală, Mexic și America de Nord”. O altă legendă spune că, la 21 de ani, Iisus a ajuns în Japonia pentru a studia cu un maestru budist.
Există alte două teorii. Prima a fost avansată de Nicolas Notovitch, un rus care a vizitat o mănăstire budistă din Himalaya și a susținut că a văzut dovezi că Iisus a călătorit în India, Nepal și Tibet pentru a studia cu yoghinii. Notovitch a scris o carte despre asta în 1894.
Poetul englez William Blake a scris „Ierusalim” în anii 1800 în care relata legenda conform căreia Iisus a venit în Anglia cu unchiul său în timpul anilor pierduți.
BBC relatează că, în 2009, un academician a scris o carte în care spunea că este „plauzibilă” această variantă și că Iisus a avut „destul timp” să facă această călătorie.
ÎN CE ZI A MURIT IISUS CHRISTOS?
Toată lumea știe că Iisus a murit în Vinerea Mare; problema este că Evangheliile nu se pun de acord nici măcar asupra zilei în care a murit.
Potrivit Christianity.com, acest lucru se datorează faptului că autorii au fost mai mult preocupați de simbolism decât de acuratețe.
De aceea, după cum subliniază cartea ,,Jesus, Interrupted’’, în trei dintre evanghelii, Iisus moare în ziua de Paște, dar apoi Ioan spune că a murit cu o zi înainte de Paște. Cercetătorii nici măcar nu sunt de acord dacă a murit miercuri, joi sau vineri.
Unii geologi nu se lasă îngrijorați de dezacordul biblic și spun că au stabilit ziua exactă. NBC News a relatat în 2012 că cercetătorii și-au bazat ideea pe descrierea din Matei a morții lui Iisus, care aduce un cutremur: „Pământul s-a cutremurat, stâncile s-au despicat și mormintele s-au deschis”.
Așa că au analizat activitatea seismică din zonă la acea vreme. Au descoperit că a existat un cutremur uneori între anii 26 și 36 d.Hr. Acest lucru se suprapune cu anii în care Pontius Pilat a fost procurator al Iudeii, așa că se potrivește cu ceea ce spune Biblia.
După ce au adăugat și restul indiciilor biblice, geologii au stabilit că vineri, 3 aprilie 33 d.Hr. este cea mai probabilă, deși este imposibil de știut cu siguranță.
Trei dintre evanghelii menționează, de asemenea, că s-a întunecat după-amiaza în timpul răstignirii, așa că cercetătorii au plănuit, de asemenea, să analizeze furtunile de praf legate de activitatea seismică pentru a o localiza mai bine, deși nu este clar ce au găsit în acest caz.