Care este cel mai comun nume din perioada dacilor pe care românii îl folosesc și azi. Peste un milion de persoane îl poartă cu mândrie.
Dacii au fost un popor care a făcut parte din grupul tracic și care a locuit pe teritoriile actuale ale României, Moldovei, Bulgariei, Serbiei și Ungariei. Dacii au lăsat în urma lor o moștenire bogată, printre care și unele nume pe care românii le mai folosesc și azi.
Dacii au influențat multe nume din prezent
Dacii au fost un popor care a atins apogeul în timpul lui Burebista. După cucerirea romană, Dacia a devenit o provincie prosperă. În urma lor, dacii au lăsat o moștenire impresionantă sub formă de vestigii arheologice și nu numai.
Dacii au avut o cultură bogată și obișnuiau să trăiască în dave, adică așezări fortificate. Deși o mare parte a populației dacice a fost romanizată, un singur aspect a rămas aproape neschimbat. Și anume, numele lor.
Printre cele mai frecvente nume ale dacilor se numără Burebista, Deceneu, Comosicus, Scorilo, Coson, Duras, Decebal. Acestea erau atribuite zeităților și regilor, însă, sclavii aveau alte numele. Unele dintre ele sunt folosite frecvent de către români și în ziua de azi.
Cele mai comune nume de sclavi erau Geta și Davos. Horațiu Crișan menționa în cartea ”Spiritualitatea geto-dacilor” că numele sclavilor proveneau de la numele neamurilor de unde îi aduceau.
Mai multe nume atribuite dacilor au fost descoperite pe cioburi vechi. Majoritatea lor se refereau la numele soldaților din legiunile romane. Cele mai întâlnite nume în acea vreme au fost Didas, Petipor, Zia sau Biciclis.
Geta, cel mai comun nume din perioada dacilor, continuă să fie folosit și în prezent de către români
În prezent, Geta rămâne un nume foarte folosit de către români. Acesta este, de fapt, o prescurtare și o derivare de la numele Sfântului Gheorghe, unul dintre cei mai mari și mai importanți sfinți.
În fiecare an, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe pe data de 23 aprilie. Peste un milion de români îi poartă numele, fie în forma inițială, fie sub forma unor alte derivate.
Potrivit agerpres.ro, în România, 684.178 de bărbați poartă numele Sfântului Gheorghe, iar 373.200 de femei poartă derivate de la acest nume. Printre cele mai frecvente sunt Gheorghe, George, Gigi, Gheorgeta, Gina sau Geta.
Originea numelui Gheorghe este grecească și se traduce prin ”agricultor” sau ”lucrător al Pământului”. Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți și este celebrat mereu datorită curajului său.