Xerxes cel Mare: puternicul rege persan a cărui moarte a distrus un imperiu
Xerxes I, cunoscut și ca Xerxes cel Mare, a fost un rege ahemenid din secolul al V-lea al Imperiului Persan. Este cunoscut mai ales pentru că a condus invazia masivă a Greciei, marcată de bătăliile de la Termopile, Salamina și Plataea.
În cultura populară modernă, Xerxes este probabil cel mai bine cunoscut ca antagonist principal în filmul „300” al lui Frank Miller, un film bazat pe seria de benzi desenate cu același nume. În aceste opere moderne, Xerxes este portretizat, printre altele, ca efeminat, despotic și decadent. Într-un fel, aceste calități servesc la evidențierea diferenței dintre Xerxes și adversarii săi greci, în special regele spartan care i s-a opus la Termopile: Leonidas.
Cu toate acestea, astfel de reprezentări negative ale lui Xerxes (și ale perșilor în general) nu sunt limitate la epoca modernă și existau deja în timpul vieții regelui. După cum era de așteptat, aceste reprezentări au fost adesea făcute de dușmanii săi greci.[sursa]
Cine a fost Xerxes cel Mare
Xerxes cel Mare s-a născut în anul 519 î.Hr. și a murit în Persepolis, Iranul de astăzi. A fost fiul lui Darius cel Mare şi al Atossei, fiica regelui Cirus cel Mare, devenind moștenitor în locul fratelui său mai mare datorită rudeniei sale cu Cirus (pe care fratele său mai mare nu a avut-o deoarece nu era fiul Atossei).
Xerxes a condus Imperiul Ahemenid în perioada anilor 486-465 î.Hr. Domnia sa este marcată cel mai mult de campaniile persane împotriva Greciei și de bătăliile de la Termopile, Salamina și Plataea, ceea ce poate explica o parte din motivul pentru care regele persan a fost aspru criticat de scriitori (în special de către cei greci antici) de-a lungul anilor. Una dintre cele mai faimoase dintre acestea se regăsește în piesa lui Eschil, „Perșii”.
Xerxes în „Perșii”
Piesa „Perșii” lui Eschil este o tragedie care a fost jucată pentru prima dată în anul 472 î.Hr. și a fost a doua piesă dintr-o producție de patru piese care a câștigat premiul întâi la festivalul City Dionysia din Atena în acel an. Cele două personaje despre care se spune că au cel mai mare „timp de emisie” în piesă sunt Atossa, mama lui Xerxes, și fantoma lui Darius, tatăl lui Xerxes. Cu toate acestea, piesa (inclusiv conversațiile Atossei și ale fantomei lui Darius) se învârte în jurul expediției lui Xerxes împotriva Greciei și a înfrângerii sale în bătălia de la Salamina. În plus, Xerxes își face apariția spre sfârșitul piesei.
În „Perșii”, Xerxes a fost portretizat destul de negativ. Una dintre calitățile sale indezirabile în această piesă este aroganța. De exemplu, în timpul conversației dintre Atossa și fantoma soțului ei, regele mort a subliniat că mândria excesivă a lui Xerxes l-a făcut să creadă că îi poate înrobi chiar și pe zei:
„În timp ce el spera / Să lege Hellespontul sacru, să țină / Bosforul furios, ca un sclav, în lanțuri, / … și se umfla de gânduri / Presumțioase, socotite, deșarte muritoare! Că puterea lui / ar trebui să se ridice mai presus de zei și de puterea lui Neptun.”
Cu toate acestea, aroganța a fost un motiv comun în mitologia greacă și se știe că multe personaje grecești, precum Oedip și Bellerophon, au suferit de asemenea de aroganță. O trăsătură care probabil îl separă pe Xerxes de aceste personaje grecești este comportamentul său de „oriental”.
Pentru grecii antici, orientalii erau priviți ca opusul lor. Astfel, de exemplu, în piesa „Perșii”, Xerxes este descris de către Eschil drept o persoană incapabilă să-și controleze emoțiile. În cea mai mare parte a timpului petrecut pe scenă, Xerxes este un om complet consumat de durere, plângându-și nenorocirile în fața grecilor și făcând exclamații fără sens precum „oioi!”, „Ieh, ieh!” și „Otototototoi”.
Cum îl descria Herodot pe Xerxes
Xerxes este tratat nefavorabil și în „Istoriile” lui Herodot, mai ales atunci când îl comparăm cu alți monarhi persani menționați în această operă, precum Cirus și Darius I. Cu toate acestea, eșecul expediției lui Xerxes împotriva Greciei nu este pus în întregime pe umerii săi de Herodot. În schimb, vina îi aparține lui Mardonius, unul dintre verii lui Xerxes și o figură influentă la curtea persană.
Potrivit lui Herodot, Xerxes a fost inițial reticent în a invada Grecia, dar a fost convins să facă acest lucru de Mardonius, care avea motive personale pentru această campanie,
„Acum, Xerxes a fost la început destul de reticent în a porni un război împotriva Greciei… El (Mardonius) a argumentat în acest fel pentru că dorea să agite lucrurile și, de asemenea, pentru că dorea să devină guvernator al Greciei. În cele din urmă, a reușit să-l convingă pe Xerxes să accepte punctul său de vedere”.
Începutul sfârșitului Imperiului Ahemenid
Deși campania greacă a lui Xerxes a fost în cele din urmă un eșec, el a reușit să înăbușe revoltele din Babilon și Egipt, păstrând astfel aceste zone în Imperiul Ahemenid. În plus, se spune că Xerxes a întreținut Drumul Regal, o șosea antică care a fost reorganizată și reconstruită de tatăl lui Xerxes și lăudată de Herodot pentru viteza cu care permitea oamenilor să călătorească. În plus, după întoarcerea din Grecia, Xerxes a continuat o serie de proiecte arhitecturale lăsate neterminate de Darius.
Două dintre cele mai cunoscute structuri finalizate de Xerxes sunt Poarta tuturor națiunilor și Sala celor o sută de coloane. Cu toate acestea, ca urmare a eșecului expediției grecești, aceste proiecte au sărăcit visteria imperiului și i-au împovărat pe supușii lui Xerxes cu impozite mari.
Atunci când o furtună a distrus podurile de peste Hellespont, Xerxes a pus apele să fie biciuite de 300 de ori și a aruncat cătușe în ele ca semn al înrobirii acestora.
Cu toate acestea, Xerxes pare să fi fost orb la toate aceste probleme sau, dacă le-a observat, nu a făcut nimic în privința lor. A continuat să facă ceea ce dorea și, din această cauză, s-a spus că domnia sa marchează începutul declinului Imperiului Ahemenid.
În cele din urmă, Xerxes a fost asasinat de către unul dintre miniștrii săi, Artabanus, cu ajutorul unui eunuc. Artabanus, comandantul gărzii regale de corp și cel mai puternic oficial de la curtea persană, intenționa să urce el însuși pe tron. Acest plan a eșuat, deoarece Artabanus a fost ucis ulterior de unul dintre fiii lui Xerxes, Artaxerxes, care a devenit următorul rege ahemenid.