Primii locuitori ai României au fost hominizii. Mai exact, Homo Erectus a fost primul humanoid care putea fi recunoscut drept membru al grupului ”Homo”. Avea nasul lat cu nări largi și maxilar proeminent, piele și păr de culoare neagră cu o înalțime maximă de 1,70 metri, scrie adevărul.ro.
O mare parte din teritoriu a fost acoperit de ape
În diferite perioade geologice, spațiul pe care se întinde azi România a avut o cu totul altă înfățișare față de cea din prezent. O mare parte din actualul teritoriu al României a fost, spre exemplu, acoperit de ape. Mai târziu, în epoca marilor glaciațiuni, nordul țării noastre era parte componentă din uriașele câmpii cu loess est-europene. Acestea erau populate de o faună între care se regăseau rinoceri lânoși ori mamuți uriași.
În timpul ultimei glaciațiuni (glaciațiunea cuaternară – care a început în urmă cu 2,6 milioane de ani și durează până în prezent și care este caracterizată de mai multe perioade glaciare și interglaciare) cu circa un milion de ani, au apărut pe teritoriul țării noastre primii hominizi din spațiul carpato-danubiano-pontic. Momentul constituie începutul locuirii în acest areal.
Primii locuitori, acum un milion de ani
Având în vedere mediul asemănător cu cel african nu este de mirare că hominizii care au plecat din zona Africii către Asia și Europa au vrut să se stabilească în „savanele” carpato-danubiano-pontice. Mai ales în văile râurilor, acolo unde găseau vânat suficient, dar și apă de băut. Primele dovezi ale prezenței hominizilor pe teritoriul țării noastre au fost descoperite în Valea Dârjovului, lângă Slatina, dar și la Sibiu începând cu anii `50-60.
Au fost găsite bucăți de piatră cioplită ce serveau drept unelte și arme, iar vechimea lor a fost determinată ca fiind de aproximativ 1,2 milioane de ani. Aceste prime unelte și arme ar fi aparținut „Pebble Culture”, cultură descoperită pentru prima dată în Africa de Est și care s-a răspândit odată cu migrația hominizilor către Asia și Europa. Creatorii acestor unelte ar fi Homo Erectus, hominizii fac legătura cu omul modern. Unele de silex, din paleoliticul inferior, specifice inclusiv culturii lui Homo Erectus au fost descoperite și la Ripiceni, Mitoc (județul Botoșani), în bazinul Argeșului, bazinul Oltului, depresiunea Sibiului dar și Valea Lupului( Iași) sau Valea Dâmbovnicului.
Cum arăta primul humanoid
Homo Erectus a fost primul humanoid care putea fi recunoscut drept membru al grupului ”Homo”. Din punct de vedere constitutiv avea nasul lat cu nări largi și maxilar proeminent, piele și păr de culoare neagră, înalțime maximă de 1,70 m și constituție robustă. Ulterior, prin adaptare la noile condiții de mediu au apărut indivizi cu pielea deschisă. Erau capabili să creeze unelte și arme din piatră, să vâneze și au cunoscut focul, drept dovadă fiind și vetrele cu așchii de la Mitoc, județul Botoșani.
„Ion de la Anina”, cel mai vechi om modern din Europa
Omul modern sau „Homo sapiens” apărut cu circa 300.000 de ani în urmă (în Africa) a conviețuit în timp alături de vânătorii neanderthalieni și pe teritoriul României de astăzi și chiar s-ar fi amestecat și genetic. De altfel, pe teritoriul țării noastre au fost găsite urmele primului om modern din Europa. A fost botezat „Ion” și practic cercetătorii au găsită doar o mandibulă din scheletul său. Descoperirea a fost făcută în anul 2002 în Munții Aninei, când un grup de speologi timișoreni realiza cercetări la una din cele 200 de peșteri din zonă.
Într-o zonă parțial inundată, speologii au găsit această fosilă umană, care, după ce a fost datată s-a ajuns la concluzia că ar avea 37.000-42.000 de ani fiind astfel cel mai vechi vestigiu al omului modern, din Europa.