Curiozități

Povestea Dacia Sport. Primul si singurul Coupe veritabil romanesc

Dacia Sport a fost primul si singurul coupe veritabil romanesc. Puțină lume știe că mașina a fost construită cu o serie de artificii tehnice ieșite din comun, printre altele fiind singura mașină din lume cu două parbrize. Mașina a fost construită, de altfel, manual, din piesele de Dacia Berlină, rezultatul fiind însă o mașină unică la nivel mondial.

Prima Dacia Sport a fost construită in 1979, pentru EREN, adica Expozitia Realizarilor Economice Nationale, din Bucuresti.

Mașina, ce purta numele Dacia 1300 Sport – Brasovia, a fost realizată intr-un singur exemplar de catre Dacia Service Brasov.

Abia în 1981, Uzina de la Mioveni lansa, oficial, cu ocazia TIB 1981, varianta de serie numita Dacia 1310 Sport. Până în 1985 aveau să fie produse 1000 de exemplare, fiind ușor de recunoscut după portierele scurte, folosite de la Dacia 1310.

Abia în 1985, era lansat modelul cu ușile lungi, Dacia Sport Coupe. Mașina a fost produsă între 1985 si 1992 in peste 5000 de unitati, 200 dintre ele fiind exportate în Grecia.

Dacia Sport s-a vandut in cele doua variante 1310 sau 1410, cu motoare diferite. De fabricare s-a ocupat platforma IATSA Stefanesti, nu uzina de la Mioveni, unde era asamblata masina in ritm de 4 bucati/zi.

Dacia Sport, o poveste fascinantă

Dincolo de numărul de mașini produse, destul de mic raportat la potențialul acesteia, cea mai mare provocare a inginerilor a fost să construiască acest coupe pe baza pieselor obișnuite, de la motor la caroserie.

Prima decizie, una menită să-i accentueze aspectul sportiv, a fost să reducă dimensiunile mașinii. Dacia Sport a fost cu 24 de centimetri mai scurta decat o Dacia Berlina.

Inginerii au apropiat punțile și au redus înălțimea cu 8 cm, încercând, astfel, să-i ofere un comportament mai bun pe viraje, urmare a scăderii centrului de greutate mai aproape de asfalt.

Dincolo de aceste modificări, aripa spate a fost prelungita cu un panou care venea sub geamul spate lateral, iar stalpii plafonului din mijloc si din spate au fost scurtati, ca sa-i dea o cadere acoperisului.

Cum bugetul era limitat, inginerii au făcut majoritatea pieselor manual, adaptând piesele de pe Dacia Berlină.

Una dintre modificările decise în 1985 a fost să folosească portiere speciale, mai lungi decât cele obișnuite cu 15 cm. Și acestea au fost realizate empiric, prin prelungirea cu niște bucăți de tablă.

A mai fost nevoie de încă un artificiu. Au fost realizate geamuri noi și chedere mai lungi.

Însă cea mai originală schimbare a fost cea a lunetei. Pentru ca plafonul era coborat, luneta originala de Dacia 1310 nu mai putea fi utilizata. Si nici o usa de portbagaj standard.

Astfel că inginerii au decupat o usa standard, până s-a potrivit. În ceea ce privește luneta, au ales soluția de a-i pune un parbriz ceva mai înclinat decât cel de pe față.

Asta a facut din Dacia Sport sa fie prima si singura masina de serie din lume care utiliza acelasi geam, parbrizul, atat in fata, cat si in spate.

În ultimele versiuni ale mașinii, luneta a primit chiar un sistem de dezaburire.

Un interior original

La interior, cum mașina era mai scurtă, inginerii au trebuit să modifice atât bordul cât și amplasarea scaunelor. Dincolo de faptul că a primit noi amortizoare, mai scurte, pe puntea spate, cei de la Dacia au înlocuit bancheta de 3 locuri cu una de 2 locuri, pentru a avea spatiu in laterale pentru elementele suspensiei.

În plus, au coborât-o puțin mai jos, pentru ca pasagerii să nu dea cu capul de plafonul teșit.

Instrumentele de bord au rămas aceleași, dar pe planșeu au apărut inscripția Dacia Sport și, la unele versiuni, și o serie de elemente din plastic cu un aspect agresiv.

A fost o mașină bună?

A fost Dacia Sport o mașină bună? Mulți spun că da, având în vedere că a concurat peste 20 de ani în circuitele automobilistice. Era o mașină agilă, dinamică, cu o direcție bine calibrată și care se ținea bine pe roți. Nu excela la capitolul confort, dar nici nu cred că era cineva interesat de acest capitol.

În anii comunismului, Dacia Sport era un adevărat trofeu, greu de obținut, doar cu pile și relații la partid. Era mai scumpă decât o Dacia Berlină și mai performantă. Un lucru e sigur, dincolo de discuțiile legate de fiabilitate – întorcea, cu siguranță, ochii celor care o priveau. Iar pentru un tânăr, să aibă o Dacia Sport însemna să aibă magnet la femei.

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

DISABLE ADBLOCK TO VIEW THIS CONTENT!