Curiozități

Trenul electric al lui Coanda! Încă o invenție care putea redefini România

În urmă cu aproape 50 de ani, celebrul inventator român Henri Coandă lansa o invenție care urma să revoluționeze transportul în comun din țara noastră. Trenul electric al lui Coanda urma să circule cu 500 de kilometri pe oră, astfel încât de la București la Constanța am fi ajuns în numai 30 de minute!

În anii 70, Nicolae Ceausescu a cerut savantilor o alternativa mai ieftina la metrou.

Revenit in tara, in anul 1969, celebrul inventator Henri Conda infiinteaza Institutul de Creatie Stiintifica si Tehnica INCREST acolo unde, printre zecile de invenții, punea bazele unui mijloc de transport revoluționar, un tren electric capabil să circule atât printr-un tub special cât și la înălțime, pe un sistem de stâlpi speciali.

Henri Coandă a vorbit despre ideea sa la TVR, în anul 1970. „Se poate ca oamenilor sa nu le placa sa fie într-un tub multa vreme, dar, sub alta forma ei stau la metrou, la Paris, cate 40 de minute sub pământ, și nu zic nimic.”

De la idee, de la schițele pe hârtie, proiectul trenului electric al lui Coandă avea să devină realitate în numai câțiva ani.

In anul 1974, pe Valea Teleajanului, aproape de comuna Maneciu, a fost construita o conducta de 300 de metri pentru trenul tubular.

Experimentele secrete se realizau intr-o padure, departe de curiosi. Au fost realizate primele transporturi de marfuri, la doua mine din Baia Mare si Caraorman.

Ulterior, pentru a testa transportul persoanelor, echipa de ingineri a construit o conducta de 1.600 de metri. „Intram doar 8 persoane cu scaune pe care le-am adus de la un avion. Purtam centuri de siguranță”, își amintește acesta.

Cum experimentele se desfășuraseră cu succes, Henri Coandă proiectase traseul unui tren de călători care trebuia să circule prin conducte, pe ruta Bucureşti-Ploieşti. Distanţa de 60 de kilometri, dintre cele două oraşe, urma să fie parcursă într-un timp record.

„La transportul de persoane s-a gândit la un Bucureşti-Ploieşti în 6-8 minute, iar drumul de la București la Constanța să fie parcurs în 30 de minute”, spune Sorin Dinea, inginer.

Coandă visa ca trenul sau sa fi putut atinge viteze de 500 de kilometri la ora. Era un joc de presiune si depresiune, explica savantul, care susținea ca transportul prin tub ar trebui sa fie făcut pe perna de aer.

Dincolo de transportul de călători, marele savant dorea ca invenţia sa să fie aplicată şi la transportul de marfuri, între Portul Constanţa şi combinatul siderurgic de la Galaţi.

Din păcate, Coandă n-a mai ajuns să își ducă planul la capăt, stingându-se din viață în 1972. Munca sa avea să fie preluată de un grup de ingineri din care făcea parte și Dan Ionescu.

Ceaușescu, interesat de proiect

Inginerul Dan Ionescu a rememorat într-un interviu acordat celor de la TVR, în anul 2013, ca lui Ceaușescu i-a plăcut foarte mult ideea.

„Se gândea la un transport de acest gen care sa lege stațiunile de pe Litoral, mai puțin ca varianta pentru metrou, unde prima lui reacție a fost ca i-ar fi fost teama sa urce într-un astfel de vehicul.”

În anii ’80, inginerii romani au studiat posibilitatea de a construi trenul de viteza inventat de Coandă intre Mangalia și Constanța.

Pe traseu ar fi existat și o stație din sticla în mijlocul marii, unde pasagerii puteau admira fauna marină.

„La vremea respectivă noi ne-am mai gândit că această instalaţie ar mai putea fi folosită între staţiunile de pe malul mării în care ar exista de asemenea tronsoane subterane, eventual subacvatice, cu zone transparente unde s-ar opri pasagerii, ar admira peisajul marin”, explică inginerul.

Pe fondul crizei economice din anii 80, proiectul avea să fie abandonat, pentru că Ceaușescu își pusese ambiția și alocase toate resursele pentru construcția metroului bucureștean.

După finalizarea metroului, Ceaușescu avea de gând să treacă la trenul electric al lui Coanda. Schimbarea regimului, din 1989, avea să șteargă toate planurile privind construcția trenului electric.

De atunci nimic nu s-a schimbat cu toate că soluția tehnică este încă de actualitate. România are un brevet de invenție, toate documentele sunt încă în arhive.

Avem nevoie însă de autorități dispuse să își asume astfel de proiecte, să dezvolte invențiile lui Coandă care stau de zeci de ani în sertare și care pot aduce un beneficiu real României.

Trenul electric al lui Coanda este o inventie care astazi ne-ar fi pozitionat inaintea chinezilor sau a americanilor, care experimentează și ei astfel de soluții.

 

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

DISABLE ADBLOCK TO VIEW THIS CONTENT!