Cum ar arăta astăzi dinozaurii, dacă nu ar fi dispărut niciodată
În urmă cu 66 de milioane de ani, un asteroid a lovit Pământul cu forța a zece miliarde de bombe atomice și a schimbat cursul evoluției. Așa au dispărut dinozaurii.
Cerul s-a întunecat și plantele au încetat să mai facă fotosinteza. Apoi, au murit animalele care se hrăneau cu plante. Lanțul trofic s-a prăbușit. Peste 90% din toate speciile au dispărut. Când praful s-a așezat, toți dinozaurii, cu excepția câtorva păsări, dispăruseră. Dar acest eveniment catastrofal a făcut posibilă evoluția umană. Mamiferele supraviețuitoare au evoluat, inclusiv micile proto-primate.
Imaginează-ți că asteroidul a ratat și dinozaurii au supraviețuit. Imaginează-ți răpitori foarte evoluați care își duc steagul pe Lună. Oameni de știință dinozauri descoperind relativitatea sau discutând despre o lume ipotetică în care, în mod incredibil, mamiferele au preluat Pământul. Acest lucru ar putea suna ca o ficțiune științifico-fantastică proastă, dar abordează câteva întrebări profunde și filozofice, despre evoluție. Este omenirea aici din întâmplare sau este inevitabilă evoluția utilizatorilor inteligenți de instrumente?
Creierul, instrumentele, limbajul și marile grupuri sociale ne fac specia dominantă a planetei. Există opt miliarde de Homo sapiens pe șapte continente. După greutate, există mai mulți oameni decât toate animalele sălbatice.
Am modificat jumătate din pământul planetei noastre pentru a ne hrăni. Ai putea argumenta că creaturi precum oamenii ar trebui să evolueze. În anii 1980, paleontologul Dale Russell a propus un experiment în care un dinozaur carnivor a evoluat într-un utilizator inteligent de instrumente. Acest „dinozauroid” avea un creier mare, degetele mari opozabile și mergea drept.
Cum ar arăta dinozaurii azi
Nu este imposibil, dar este puțin probabil. Biologia unui animal constrânge direcția evoluției sale. Dacă renunți la facultate, probabil că nu vei fi un chirurg, un avocat sau un expert în rachete NASA. Dar ai putea fi un agent imobiliar sau antreprenor. Drumurile pe care le parcurgem în viață deschid unele uși și le închid altele. Acest lucru este valabil și în evoluție.
Ia în considerare dimensiunea dinozaurilor. Începând cu Jurasic, dinozaurii sauropode, Brontosaurus și rudele sale au evoluat în giganți de 30-50 de tone, cu o lungime de până la 30 de metri – de zece ori greutatea unui elefant și la fel de lung ca o balenă albastră. Acest lucru s-a întâmplat în mai multe grupuri, inclusiv Diplodocidae, Brachiosauridae, Turiasauridae, Mamenchisauridae și Titanosauria.
Acest lucru s-a întâmplat pe diferite continente, în momente diferite și în diverse climate, de la deșerturi la păduri tropicale. Dar alți dinozauri care trăiesc în aceste medii nu au devenit supergiganți.
Firul comun care leagă aceste animale era că erau sauropode. Ceva despre anatomia sauropodului – plămâni, oase goale cu un raport mare rezistență-greutate – toate acestea le-au deblocat potențialul evolutiv. Le-a permis să crească într-un mod pe care niciun animal terestreu nu l-a mai avut vreodată sau nu l-a mai avut de atunci.
De asemenea, dinozaurii carnivori au evoluat în mod repetat în prădători uriași, de zece metri, de mai multe tone. Cu toate astea, dinozaurii au arătat o tendință slabă spre creșterea dimensiunii creierului în timp. Dinozaurii jurasici precum Allosaurus, Stegosaurus și Brachiosaurus aveau creier mic.
Până la sfârșitul Cretacicului, 80 de milioane de ani mai târziu, tiranozaurii au dezvoltat creiere mai mari. Dar, în ciuda dimensiunii sale, creierul lui T. rex încă cântărea doar 400 de grame. Un creier de Velociraptor cântărea 15 grame. Ca o referință, creierul uman mediu cântărește 1,3 kilograme.
Cât de inteligenți au fost dinozaurii
Spre sfârșitul perioadei Cretacice, ultima etapă a erei mezozoice, tiranozaurii au dezvoltat creiere mai mari. Dar, în ciuda dimensiunii corpului, creierul unui T-rex cântărea doar 400 de grame, iar creierul unui dinozaur din rasa Velociraptor doar 15 grame. Prin comparație, creierul oamenilor moderni cântărește aproximativ 1,3 kilograme.
Astăzi există mamiferele precum maimuțele, elefanții și delfinii care au dezvoltat creiere mari, însă nu atât de complexe precum ale oamenilor. Interesant este că unii descendenți ai dinozaurilor, precum corbii și papagalii, au creiere foarte complexe. Aceste animale sunt capabile să imite vocea umană, să numere și chiar să folosească instrumente.
Cum au dispărut dinozaurii
Acum 66 de milioane de ani, un asteroid a lovit Pământul cu o forță de aproximativ 10 miliarde de ori mai mare decât bomba de la Hiroshima. În timpul cataclismului, mare parte din flora și fauna de pe Pământ au fost distruse. Se estimează că 75% din toate speciile de animale au dispărut, inclusiv dinozaurii.