Povestea fabuloasă a românului care a trăit 148 de ani: Bărbatul a fost studiat de Ana Aslan
La Revoluţia din 1848, Maftei Pop deja avea 44 de ani, la începerea Primului Război Mondial, bărbatul avea deja peste 100 de ani, iar la Unirea din 1918 avea aproape 115 ani. A prins şi al Doilea Război Mondial, dar şi instalarea comunismului.
Maftei Pop, Bădia Maftei cum îi spuneau vecinii, s-ar fi născut în anul 1804, în Valea Loznii, Sălaj și a s-a dus la ceruri mult mai târziu, pe data de 15 martie 1952, în Ciubăncuța, un sătuc din judeţul Cluj. Românul nostru despre care ne propunem să povestim deține un posibil record de longevitate, actul său de deces pretinzând că a murit la vârsta de 148 de ani. Cu toate că există documente şi materiale video privind longevitatea lui Maftei Pop şi a altor români, vieţile lor nu au fost complet documentate, iar, din acest motiv, ei nu sunt incluşi în topul celor mai bătrâni oameni din lume.
Maftei Pop a trăit și a murit în satul Osoi din județul Cluj. Numele lui a fost menționat și de Ana Aslan, într-un interviu acordat ziaristului și scriitorului Mihai Stoian în anii 1970. De asemenea, Bpdia Maftei a fost menționat şi de academicianul Constantin Ion Parhon în cartea sa „Biologia vârstelor”, din 1955. Așadar, acest român ar putea fi cel mai bătrân om din toate timpurile. Conform documentelor de la primăria din localitatea în care și-a petrecut ultima parte a vieții, Maftei Pop s-a născut în Valea Loznii, județul Sălaj. A decedat 148 de ani mai târziu, pe 15 martie 1952 în Ciubăncuța, comuna Oșoi. S-a mutat dintr-un sat în altul când a împlinit 85 de ani.
Maftei Pop, cel mai longeviv român
Bărbatul nu avea şcoală şi presta diverse munci în cătunul unde s-a stabilit, în schimbul alimentelor. Bărbatul ar fi fugit din loc în loc toată viaţa, deoarece pe vremea când era cioban, acesta ar fi omorât din greşeală un copil. La Revoluţia din 1848, Maftei Pop deja avea 44 de ani, la începerea Primului Război Mondial, bărbatul avea deja peste 100 de ani, iar la Unirea din 1918 avea aproape 115 ani. A prins şi al Doilea Război Mondial, dar şi instalarea comunismului.
În anii ’50, chiar înainte să se stingă, bărbatul a fost vizitat de academicianul Constantin Ion Parhon, care a şi inclus parte din povestea sa în studiul „Biologia Vârstelor”. La vizita întreprinsă de I.C. Parhon a participat şi Ana Aslan.
Potrivit „Biologiei Vârstelor”, la data examinării, Maftei Pop, care pe atunci avea deja 148 de ani, avea câteva probleme de sănătate: amorţeli la nivelul mâinilor, vedere slăbită, care însă îi permitea distingerea obiectelor şi se apleca cu greutate. Bărbatul nu era cocoşat, iar epiderma prezenta pliuri ca la o persoană de 70 de ani. Părul îi era albit complet, iar unghiile normale. Avea probleme cu auzul şi impresiona mai ales cu forţa de care dădea dovadă, care pare greu de crezut pentru acea vârstă.
Cât despre alimentaţia sa, I.C. Parhon notează că avea o alimentaţie mixtă, în care predomina totuşi laptele, brânza şi mămăliga.
.Duppă această vizită, Parhon a publicat un studiu elaborat despre condițiile în care a trăit Maftei și posibilele motive care au dus la longevitatea sa nemaiîntâlnită.
Desigur, veridicitatea documentelor e greu de stabilit. Cu toate astea, sunt destul de multe surse de informare care îi atestă performanța. La Marea Unire de la 1918, avea deja 115 ani împliniți, conform Wikipedia.
„La 120 de ani, încă putea purta câte un lemn de 10-12 metri, de la 2-3 kilometri”
Maftei a recunoscut că alimentația din cea mai mare parte a vieții a fost formată din lapte, brânză și mămăligă. Nu a abuzat niciodată de alcool, dar fuma câte patru, cinci țigări pe zi. Decesul i-a survenit din cauza unei tumori abdominale, la câteva zile după vizita cercetătorilor. Din fericire, după interacțiunea cu medicii, a rămas o poză a bărbatului din acea perioadă.
„Ca putere, era tânăr şi era privit ca un fenomen. Avea o forţă musculară puţin obişnuită. A lucrat la maşina de treierat, maşină primitivă, pe care o învârtea cu mâna. Cu o mână trăgea cei doi bivoli puşi la jug. Ducea din pădure trei grinzi, în spinare, de la 2-3 kilometri depărtare, peste dealuri, până la 100 de ani. La 120 de ani, încă putea purta câte un lemn de 10-12 metri, de la 2-3 kilometri. Impresionează relieful muscular pe tot corpul: pectoralii, intercostalii, drepţii abdominali, cu fibrele aparente. Puls 92 pe minut, radiala nu este îngroşată, tensiunea arterială 160 cu 80”, scria I. C. Parhon, despre cel mai longeviv român, în cartea sa, „Biologia vârstelor. Cercetări clinice şi experimentale”.
„Eu sunt relativ tânăr, am numai 40 de ani şi, vă daţi seama, nu am fost contemporan cu dânsul. Dar am auzit multe poveşti cu privire la dânsul copil fiind. Şi acum în Oşoi, cătunul unde a trăit şi murit, sunt oameni care l-au prins şi îşi aduc aminte de el. Cazul lui a fost intens mediatizat, am înţeles că pe vremea când a trăit l-au vizitat şi medici celebri care s-au minunat de vârsta lui”, a povestit presei locale primarul comunei, Recea Cristur.
Un alt român ar fi trăit 138 de ani
Un fragment al emisiunii “Contemporani”, realizată de British Pathé, îl prezenta, în 1966, pe cel mai bătrân om din România. Este vorba despre Ilie Stamate, un oltean care ajunsese la vârsta de 138 de ani.
“Lucrează, cântă din gură, povesteşte multe şi de demult. Nu stă locului nicio clipă. Ne-a fost imposibil să vi le arătăm pe toate”, spuneau jurnaliştii. „În vremea Revoluţiei din 1848, era flăcău în toată firea. Avea 20 de ani. 49 de ani la 1877. 86 la izbucnirea Primului Război Mondial şi 135, la intrarea echipei Ştiinţa Craiova în categoria A”. Aşa îl prezenta British Pathé, în 1966, pe cel mai bătrân om din România: Ilie Stamate.
Bărbatul, originar din satul Firizu, ar fi avut la vremea respectivă nu mai puţin de 138 de ani.
Satul în care trăiesc cei mai longevivi oameni din România. Ce face în fiecare zi femeia care are aproape 100 de ani și-o sănătate de fier
Există un sat în România unde trăiesc cei mai longevivi oameni. Pentru ei, starea de bine este tot ceea ce contează, iar asta se poate vedeta destul de clar. În satul Buzaș-Sălaj regăsim cea mai mare medie a longevități pe cap de locuitor din întreaga țară. Motivul? Oamenii știu ce să facă pentru a se menține în formă.
Aceasta este și povestea Domnicăi Varga. Femeia are aproape 100 de ani și nu se plânge deloc. Acesta s-a născut în Valea Loznei-Sălaj, loc unde a și copilărit. În același loc s-a născut și Maftei Pop, considerat cel mai bătrân om din România. Bărbatul s-a stins din viață la 147 de ani și nu ar fi exclus ca povestea să se repete și în cazul Domnicăi Varga.
În ciuda vârstei sale destul de înaintate, bătrâna continuă să fie destul de activă. Aceasta crește porci, dar și găini și de asemenea, cosește și iarba atunci când este cazul, scrie Fanatik.ro
Domnica Varga taie lemne și are grijă de animale la 93 de ani
Mai mult de atât, Domnica Varga taie și lemnele pentru iarnă și reușește să se întrețină singură, fără a mai avea nevoie de ajutor. Are 93 de ani deja împliniți, bea minim o cafea în fiecare zi care să îi dea energie, iar mai apoi își începe rutina zilnică prin gospodărie, de la animale, până la curățenie.
Nu se plânge deloc de boli, sau de probleme de sănătate, iar în ciuda greutăților prin care a trecut, Domnica Varga este mulțumită de viața pe care o duce acum. ”Este mai rău când stai, înțepenești”, a povestit femeia într-un interviu acordat pentru Transilvania Tv.
La rândul său, fiica Domnicăi Varga este extrem de fericită că mama sa este încă în formă și că poate fi alături de ea. Femeia recunoaște însă că Domnica Varga este chiar mai sănătoasă decât ea, aceasta având deja probleme de sănătate de câțiva ani.
”Dacă n-ar fi ea eu nu aș putea face nimic. Ea mă ajută. (…) Nu a fost niciodată într-un spital. Mai ia un antinevralgic când e. În rest, dacă și-a băut cafeaua dimineață, păi se duce și își face de lucru. Bea cafea de vreo patru ani, până acum nu i-a trebuit, nu a avut treaba cu cafeaua”, a povestit fiica femeii, pentru sursa citată. Viorica Mușat a recunoscut că mama sa mai bea atunci când este obosită și o gură de țuică, însă niciodată un păhărel întreg.
Cine este „Generalul” – şef de stână fără riduri la 91 de ani
O lecție de viață povestită pe scurt de un om care a trăit aproape un secol între oi. Badea Valer a dus până în ziua de astăzi o viață cumpătată iar drept răsplată este vârsta frumoasă de care se bucură în continuare.
Secretul unei vieți sănătoase și longevive poate fi la îndemâna oricui dacă ne luăm după spusele dânsului. Îl putem crede pe cuvânt, numai dacă ne uităm câteva secunde la fața lui senină și nebrăzdată de riduri!.
Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume. „Sper să mă depășiți!”
Românul Dumitru Comănescu, în vârstă de 111 ani și 7 luni, a devenit cel mai în vârstă bărbat de pe planetă, recunoscut de Cartea Recordurilor, după ce britanicul Bob Weighton a decedat la vârsta de 112 ani.
Dumitru Comănescu s-a născut pe 8 noiembrie 1908, în Provița de Jos, județul Prahova. El a fost de profesie inginer agronom și trăiește în acest moment în București.
„Dragii mei, am primit cu emoție vestea cea mare, dar, în primul rând aș vrea să transmit condoleanțe familiei fostului lider mondial, Robert Weighton. Mă simt onorat și binecuvântat să fiu acum, oficial, cel mai vârstnic bărbat din lume și să reprezint România la cel mai inalt nivel! Este incredibil!”, a declarat Dumitru Comănescu Centrului pentru Seniori al Municipiului București.
„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, care m-au ajutat și susținut de-a lungul anilor, familiei, prietenilor și apropiaților. Dar mai ales, pentru tot, eu îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că El a ales să fiu astăzi aici, pe primul loc în clasamentul celor mai în vârstă bărbați din lume. Vă multumesc pentru urări și gândurile frumoase, vă doresc multă sănătate și sper ca dumneavoastră să mă depășiți!”, a adăugat Comănescu. Bărbatul a declarat că secretul longevității sale a fost dragostea familiei, a soției, fiilor și nepoților.