De ce cântă cocoșul în fiecare dimineață. Semnificația te va surprinde
Te-ai întrebat și tu măcar o singură dată de ce cântă cocoșul în fiecare dimineață? Sunetul poate fi enervant pentru multe persoane.
De ce cântă cocoșul în fiecare dimineață? Persoanele care trăiesc în mediul rural știu cel mai bine ce înseamnă asta. Chiar și așa, semnificația gestului s-ar putea să te surprindă.
De ce cântă cocoșul în fiecare dimineață
Persoanele care locuiesc la casă și au păsări, ori care au vecini care la rândul lor dețin păsări în curte știu foarte bine că uneori, diminețile pot fi destul de obositoare. Cântecul cocoșului este unul destul de puternic.
Mulți îl consideră un ceas deșteptător, având în vedere că acesta cântă încă de la primele ore ale dimineții, cam în același interval orar în fiecare zi. Și totuși de ce cântă cocoșul în fiecare dimineață?
Semnificația s-ar putea să te surprindă. În primul rând, cântatul cocoșilor în fiecare dimineață are origini biologice și comportamentale, spun biologii. Acest obicei este legat de ritmul circadian al acestor păsări.
Practic, cocoșul începe să cânte înainte de răsăritul soarelui. De altfel el este și una dintre primele păsări care iese din cuib dimineața. Ce rol are însă acesta? Să protejeze restul păsărilor.
De ce unii cocoși au un cântec mai ascuțit
De ce cântă cocoșul dimineața, deci? Cântecul său anunță practic restul păsărilor că zona este sigură. Astfel, acestea pot să iasă liniștite din cuib să își caute hrană, relatează almanac.com.
O altă semnificație, conform biologilor, este cea potrivit căreia cocoșii comunică și cu alte păsări din gospodărie și își marchează teritoriul. Deși pare greu de crezut, cântecul lor poate comunica poziția și forța lor în ierarhia grupului.
Iar cei care stau în mediul rural cu siguranță au observat că odată ce primul cocoș a cântat, se pornește o cascadă de sunet în localitate. Fiecare cocoș în parte va cânta mai tare pentru a-și ”marca teritoriul” și pentru a arăta ”cât e de puternic”.
Trebuie menționat și faptul că nu toți cocoșii fac asta. Sunt anumite păsări care nu dezvoltă acest obicei. Referitor la intensitatea sunetelor, aceasta pote fi diferită în funcție de mediu. Dacă nu există alte păsări în apropiere, este posibil ca un cocoș să aibă un comportament diferit.