CuriozitățiDescoperireMistere

Secretul unuia dintre cei mai mari conducători din istorie: De ce mormântul lui Ginghis Han încă nu a fost găsit?

Mongolia, o țară a numeroaselor legende. Totuși, Mongolia este „teritoriul lui Ginghis Han”, războinicul care a cucerit lumea călare. Povestea lui este plină de răpiri, vărsare de sânge, dragoste și răzbunare. Dar asta este doar istorie. Legendele încep cu moartea lui.

Ginghis Han a condus odată întreaga zonă dintre Oceanul Pacific și Marea Caspică. Înainte de a muri, în anul 1227, a cerut să fie îngropat în secret. Soldații îndurerați i-au dus trupul înapoi în țara natală, ucigând pe toți cei pe care îi întâlneau pentru a ascunde calea pe care o luau. Când marele cuceritor a fost în sfârșit îngropat, soldații săi au distrus orice urmă a mormântului său.

Au trecut aproape 800 de ani de la moartea sa, iar mormântul lui Ginghis Han încă nu a fost găsit.

Expedițiile străine au încercat să găsească câteva indicii în texte istorice și cercetări arheologice, dar fără succes. De fapt, cercetătorii străini vor să-i găsească mormântul mai mult decât vor mongolii. Aceștia nu vor să-l găsească.

De aceea, străinilor le este greu să înțeleagă acest tabu în căutarea mormântului său. Rezistența la descoperire a fost adesea romanticizată de mass-media străină cu povești despre un blestem, despre credința că lumea va înceta să mai existe dacă va fi găsit mormântul.

Acești povești au fost încurajate de legenda lui Tamarlan (sau Timur Lenk), regele turco-mongol din secolul al XIV-lea al cărui mormânt a fost deschis de arheologii sovietici în 1941. Imediat după deschiderea acelui mormânt, naziștii au invadat URSS și pe frontul de Est a început vărsarea de sânge înfiorătoare a celui de-al Doilea Război Mondial. Oamenii superstițioși s-ar putea gândi la asta ca fiind cauză și efect.

Însă, lăsând la o parte toate aceste legende, mulți mongoli nu vor ca mormântul lui Ginghis Han să fie găsit, din respect pentru el. De fapt, conducătorul nu și-a dorit ca mormântul său să fie descoperit. Deschiderea lui ar fi o încălcare a ultimei sale dorințe.

Căutarea mormântului lui Ginghis Han

Pe lângă presiunea culturală de a onora ultima dorință a lui Ginghis Han de a păstra secretul, o serie de probleme tehnice împiedică găsirea mormântului.

Mongolia este mare și subdezvoltată. Ca atare, fiecare priveliște este o pustietate epică. Un astfel de peisaj își păstrează secretele. 

Dr. Diimajav Erdenebatar, șef al Departamentului de Arheologie de la Universitatea de Stat din Ulaanbaatar, a făcut parte din prima expediție comună de căutare a mormântului. Proiectul japonez-mongol, numit „Gurvan Gol” (Trei Râuri), se concentrează pe locul natal al lui Ginghis Han din provincia Khenti, prin care curg râurile Onon, Kherlen și Tuul.

Era 1990, același an în care a avut loc revoluția democratică a Mongoliei, când țara a respins pașnic conducerea comunistă pentru un nou sistem democratic. Ea a respins apoi căutarea lui Ginghis Han, iar protestele publice au oprit proiectul Gurvan Gol.

Cu toate acestea, din 2001, dr. Erdenbaatar cercetează cimitirul vechi de 2.000 de ani al regilor Xiongnu din provincia Arkhangai, din Mongolia Centrală.

Dr. Erdenebaatar crede că Xiongnu au fost strămoșii mongolilor. Acest lucru ar putea însemna că practicile de înmormântare sunt similare, iar mormintele Xiongnu pot ilustra cum arăta mormântul lui Ginghis Han.

Acești regi au fost îngropați la o adâncime de peste 20 de metri în camere mari, marcate pe suprafața pietrelor sub formă de pătrat. I-au trebuit doctorului Erdenebatar 10 ani până când a reușit să dezgroape primul mormânt, care oricum era deja jefuit de tâlhari.

În ciuda acestui fapt, acesta conținea o mulțime de bunuri prețioase care indicau raza de acțiune diplomatică a regilor Xiongnu: un car chinezesc, sticlărie romană și o mulțime de metale prețioase.

Mulți cred că mormântul lui Ginghis Han este plin cu comori similare adunate din întregul Imperiu Mongol. Acesta este unul dintre motivele pentru care interesul străinilor este încă atât de puternic. Dar dacă Marele Han a fost înmormântat în stilul regilor Xiongnu ar putea fi dificil – dacă nu imposibil – să se știe cu siguranță. Un astfel de mormânt ar putea fi ascuns prin simpla îndepărtare a pietrelor de marcaj. Cu o cameră principală aflată la 20 m adâncime, ar fi imposibil de găsit în imensul teritoriu al Mongoliei.

Posibile indicii pentru o locație interzisă

Conform legendelor, Ginghis Han a fost îngropat pe un vârf din Munții Khentii, numit Burkhan Khaldun, la aproximativ 160 km nord-est de Ulaanbaatar. În tinerețe, el s-a ascuns de dușmani pe acel munte și a promis că se va întoarce acolo după moarte. Cu toate acestea, oamenii de știință nu sunt de acord cu privire la locul exact unde ar fi amplasat mormântul pe acel munte.

Cercetătorii se folosesc de relatările istorice pentru a afla unde se află mormântul lui Ginghis Han. Cu toate acestea, teoriile lor sunt adesea contradictorii.

Pentru a complica lucrurile și mai mult, au fost identificați până la cinci munți numiți Burkan Kaldun (deși se crede că muntele modern Burkan Kaldun este probabil locul corect). Femeile nu au voie să urce pe acest munte și chiar și zona înconjurătoare este închisă tuturor, cu excepția familiei regale.

Cunoscut cândva ca Ik Korig, sau „marele tabu”, Khan Kentii este acum un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Ceea ce înseamnă că toate teoriile despre locul unde se află mormântul lui Ginghis Han nu pot fi verificate.

De ce mormântul lui Ginghis Han rămâne un subiect atât de controversat în Mongolia?

Ginghis Han este pur și simplu cel mai mare erou mongol. Occidentul își amintește de el doar ca un cuceritor, ca un tiran, iar mongolii își amintesc de el pentru ceea ce a creat. Imperiul său lega Estul și Vestul, permițând Drumului Mătăsii să fie popular. Domnia sa a consacrat conceptele de imunitate diplomatică și libertate religioasă. A instituit un serviciu poștal fiabil și utilizarea banilor de hârtie. Ginghis Han nu doar a cucerit lumea, ci a și civilizat multe zone. El rămâne până în ziua de azi o figură care se bucură de un respect enorm în Mongolia – motiv pentru care mulți mongoli vor ca mormântul său să nu fie deranjat.

 

 

 

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

DISABLE ADBLOCK TO VIEW THIS CONTENT!