Dacii din Arhivele Vaticanului. Cât adevăr ascunde cea mai bizară teorie a conspiraţiei despre strămoşii noştri
Numeroşi cercetători au încercat să ofere explicaţii pentru lipsa mărturiilor scrise lăsate de geţi şi daci, iar una dintre cele mai bizare a fost ascunderea adevărului… în arhivele secrete ale Vaticanului.
Dacii şi geţii nu foloseau o scriere şi un alfabet proprii, potrivit istoricului Ariton Vraciu, chiar dacă nu este exclus ca în anumite perioade ale Antichităţii să existe pe teritoriul ţării sisteme de scriere autohtone ori importate, care au dispărut sau nu au putut fi încă descifrate. Alţii cercetători au susţinut că scrisul le era cunoscut elitelor, iar printre mărturiile acestui fapt sunt inscripţiile de pe vasele descoperite în Sarmizegetusa Regia şi relatările despre Decebal, din vremea războaielor daco – romane.
Printre cele mai bizare ipoteze lansate în ultimii ani, menite să explice puţina zestre de informaţii păstrată despre daci a fost cea a ascunderii lor, iar unul dintre locurile indicate a fost Arhivele Vaticanului, care ar mai păstra manuscrise provenite din Dacia. Vaticanul are una dintre cele mai vaste şi mai vechi colecţii de manuscrise din lume, incluzând cele mai vechi manuscrise ale Sfintei Scripturi, iar adepţii teoriei conspiraţiei susţin că scrierile dacilor, precum şi mărturiile secrete despre istoria lor nu ar putea lipsi din aceste arhive.
Ipoteze controversate
Una dintre mărturii promovată în diverse publicaţii, ca având ca sursă „Arhivele secrete ale Vaticanului”, vorbeşte despre faptul că dacii nu au fost romanizaţi niciodată, că românii sunt descedenţii direcţi ai dacilor sau că strămoşii noştri antici au fost una dintre cele avansate civilizaţie a lumii. De asemenea, limba latină şi-ar avea originea în limba vorbită de daci.
Ipotezele au fost contrazise de alţi cercetători, care nu au găsit argumente pentru a susţine mitul secretelor păstrate de Vatican cu privire la daci „Multele goluri şi necunoscute despre civilizaţia dacilor sunt umplute cu mituri, idei care se propagă într-un curent periculos, ce exagerează foarte mult calităţile locuitorilor acestor pământuri, o dorinţă de a ne prezenta lumii ca o civilizaţie cu totul aparte. Este foarte uşor să faci afirmaţii din spatele unei potenţiale secretomanii care ar înconjura bibilioteca Vaticanului. Realitatea este că aceste arhive au un acces extrem de restrâns din cu totul alte motive. Se adresează doar unor specialişti, cunoscători de limbi medievale, ori aceştia sunt destul de puţini. Prin urmare, nu există nici o conspiraţie, în sensul că «cineva» are grijă ca aceste adevăruri să nu fie publicate, ci sunt foarte puţini cei care le-au cercetat“, informa istoricul Dorin Stănescu.