CuriozitățiIstorieMistere

Cum au ajuns mongolii până în România de azi

Mongolii au ajuns pe teritoriul României de azi în timpul invaziei lor în Europa de Est, în anii 1241-1242, ca parte a marilor campanii de extindere inițiate de Ginghis Han și continuate de urmașii săi. Invazia a fost condusă de Batu Han, nepotul lui Ginghis Han și liderul Hoardei de Aur, cu scopul de a supune noi teritorii și de a extinde influența mongolă.

Drumul invaziei mongole prin Europa de Est

În 1236, Batu Han și generalul său, Subotai, au lansat o serie de campanii în stepele Rusiei Kievene, cucerind rapid principatele slave și devastând orașe precum Kiev și Moscova. După supunerea acestora, mongolii și-au îndreptat atenția către Polonia, Ungaria și alte teritorii din Europa Centrală și de Est, inclusiv către regiunile care astăzi fac parte din România (Transilvania, Moldova și Țara Românească).

Campania din Transilvania (1241)

  • În martie 1241, mongolii au intrat în Transilvania prin Pasul Oituz și alte trecători din Carpați. Aceștia au întâlnit o rezistență redusă, întrucât forțele locale, formate din sași, secui și maghiari, nu au putut organiza o apărare eficientă împotriva atacurilor rapide și tacticilor mobile ale mongolilor.
  • În Transilvania, mongolii au devastat orașe precum Brașov și Bistrița, iar cetăți precum Sibiul au fost atacate. Populația a suferit pierderi mari, mulți refugindu-se în munți sau în zone izolate pentru a scăpa de invazie.

Campania din Țara Românească și Moldova

  • Mongolii au atacat și regiunile aflate la est și sud de Carpați, devastând satele și cucerind teritoriile din Moldova și Țara Românească. Deși nu existau încă state organizate în aceste regiuni, mongolii au întâlnit opoziție din partea populațiilor locale. Totuși, tacticile mongole — inclusiv raiduri rapide, tactici de intimidare și utilizarea cavaleriei mobile — au făcut ca invazia să fie aproape imposibil de oprit.

Invazia din Ungaria și retragerea mongolă

  • După distrugerile din Transilvania și teritoriile românești, mongolii au trecut în Ungaria, unde au înfrânt armata regelui Bela al IV-lea la bătălia de la Mohi în aprilie 1241, o înfrângere devastatoare pentru regatul maghiar.
  • Totuși, în 1242, mongolii s-au retras subit din Europa Centrală și de Est, inclusiv din regiunile transilvănene și românești. Motivele retragerii sunt discutate de istorici, dar unul dintre principalele motive pare să fi fost moartea Marelui Han Ögedei în Mongolia, ceea ce a necesitat întoarcerea liderilor mongoli pentru a alege un nou conducător.

Impactul invaziei mongole asupra teritoriilor românești

Invazia mongolă a avut un impact semnificativ asupra teritoriilor românești:

  • A provocat pierderi mari de vieți omenești și distrugerea așezărilor.
  • A determinat organizarea unor forme incipiente de apărare și autonomie locală, contribuind indirect la procesul de formare a viitoarelor state medievale românești.
  • În perioada de după invazie, o parte din populațiile mongole (Hoarda de Aur) au rămas active la nord de Marea Neagră, influențând comerțul și politica din regiunile aflate în apropierea teritoriilor românești.

Astfel, invazia mongolilor în România de azi a fost parte dintr-o campanie de cuceriri masive, iar efectele acesteia au contribuit la modelarea istoriei și organizării politice a regiunii în anii ce au urmat.

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

DISABLE ADBLOCK TO VIEW THIS CONTENT!