Povestea Soleta. Mașina lui Justin Capră care consuma 0.5l/100km
Justin Capră, unul dintre cei mai prolifici inventatori români din istorie, a dezvoltat, în anii 70, unul dintre cele mai spectaculoase automobile din lume. Este vorba de Soleta, cea mai mică maşină din lume, cu un consum redus de benzină (0.5l/100km).
Soleta a fost gândită de Justin Capră ca un automobil mic, de oraș, pentru treburile zilnice, pentru transferul de acasă la serviciu.
Era o mașină care cântărea numai 95 de kilograme dar, cu toate acestea, era foarte stabilă și agilă în același timp.
Justin Capră a condus acest tip de automobil mai bine de 10 ani, dezvoltând mai multe versiuni, toate cu un consum incredibil de mic de carburant, de numai 0,5 litri de benzină la 100 de kilometri.
Primul model a fost „Soleta F”, urmată de mai multe prototipuri diferite între ele prin greutate, viteză maximă şi consumul de benzină.
Soleta 150 Ecor era capabil să străbată 100 de kilometri fără alimntare suplimentară, iar Soleta I.C. 200 ajungea la viteza de 67 km/h.
Din păcate, niciunul dintre aceste modele Soleta, toate construite din fibră de sticlă pe un cadru ranforsat de oțel, nu a trecut la producția de serie.
Mașinile cu motor termic, un moft
De altfel, Capră nu și-a dorit acest lucru. Credea mai mult în trenuri, avioane și mijloace de transport în comun decât în mașinile clasice. Despre automobilul de familie, cel cu 5 locuri, spunea că ,,este o crimă ecologică și spațială’’, având un randament extrem de scăzut.
”Gândiți-vă că, în primul rând, mașina nu merge niciodată plină. Arătați-mi și mie o mașină cu 5 persoane. Majoritatea merg cu o singură persoană. Chiar dacă este încarcată full, sarcina utilă este 30% din valoarea sarcinii pe roți”, afirma Justin Capra.
Celebrul inventator propunea Soleta drept alternativă la mașinile clasice Dacia și insista și pe costuri. Automobilul inventat de el, pe lângă consumul incredibil de redus, avea costuri de producție de numai 2000 de euro.
Dacă s-ar fi produs în serie, ar fi închis practic afacerile Dacia și Aro.
Justin Capră, despre automobilele electrice
Celebrul inventator român Justin Capră era mai degrabă, un fan al propulsiei electrice.
El declara, acum 30 de ani, că există deja automobile electrice cu o autonomie de peste 500 Km si care se încarcă în câteva minute dar că producătorii nu au niciun interes să le promoveze atât de repede.
În opinia lui, automobilul viitorului va arăta însă cu totul altfel.
Invențiile lui Capră
Justin Capră are și alte realizări în domeniul auto-moto. A construit o motocicletă electrică și a dezvoltat și un prototip de mașină ieșită din comun – VIRGILIUS, un automobil cu două roți echipat cu un motor de avion, de 105 cp și care atingea peste 300 km/h.
Dincolo de automobile, Justin Capră a brevetat sute de invenții. Succesul lui a început în 1956, cand avea doar 25 de ani.
Atunci a realizat primul rucsac zburător, un aparat individual de zbor care se găsește expus la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida din Capitală și despre care GadgetReport.ro a scris pe spații ample.
Desi invenția lui a fost una foarte importantă, Capra nu și-a brevetat-o. Ideea a fost preluată de americani și transformată în jetpack-urile din prezent.
În 1968, a brevetat o aerodină cu decolare şi aterizare verticală, aparat de zbor performant, care nu a fost introdus niciodată în fabricatie. A mai construit și un elicopter, alături de multe alte invenții.