CuriozitățiDescoperireMistere

Istoria Columnei lui Traian, unul din cele mai cunoscute monumente din lume

Unul dintre cele mai importante monumente construite în Antichitate este Columna lui Traian. Ridicată la Roma din ordinul împăratului Traian, columna reprezintă pentru unii un simbol al victoriilor militare repurtate de acesta, dar și un reper de seamă a ceea ce a însemnat Roma Antică.

Pentru alții, Columna lui Traian semnifică un izvor arheologic și istoric de o însemnătate aparte deoarece reprezintă războaiele daco-romane.

De altfel, monumentul a mai fost numit „actul de naştere al poporului român” deoarece reprezintă o cronică vizuală a războaielor daco-romane care au dus la formarea lui. Deși are o uriașă încărcătură istorică, nu mulți sunt cei care știu cine și când a ridicat Columna lui Traian.

Cine a construit Columna lui Traian?

După cel de-al doilea război daco-roman care a avut loc în anii 105-106 d.Hr. și care s-a încheiat cu ocuparea Daciei şi transformarea ei în provincie romană, la Roma începea un alt război, dar de o cu totul altă factură deoarece armele fuseseră înlocuite cu uneltele.

Întors victorios și cu o captură fabuloasă care consta în 165.000 kg de aur şi 331.000 kg de argint, împăratul Traian i-a scutit pe contribuabili de plata taxelor timp de un an. Tot în cinstea lui și a victoriilor obținute în războaiele cu dacii el a dat ordin să fie ridicat un for.

Forul lui cuprindea arcul de triumf ridicat de Senatul Romei și distrus mai târziu în timpul lui Constantin cel Mare, atriumul – celebra piaţă care era înconjurată de colonade și avea în centru statuia ecvestră a lui Traian, Basilica Ulpia, Columna lui Traian, biblioteca Ulpia, care era împărţită în două corpuri de clădiri pentru literatura latină şi cea greacă, şi Templul lui Traian.

Lucrarea i-a fost încredințată vestitului arhitect sirian Apolodor din Damasc, cel care a construit și podul peste Dunăre de la Drobeta. El a adus la Roma elemente arhitecturale orientale și le-a îmbinat în stilu-i caracteristic cu arhitectura tradiţională locală.

Columna lui Traian a fost inaugurată la 12 mai 113 d.Hr. și s-a conservat atât de bine încât, în prezent, este singurul monument care s-a păstrat din Forul lui Traian și care este înconjurat de ruine.

Dispariția statuii lui Traian, învăluită în mister

Columna lui Traian este cea mai mare sculptură în relief care a fost realizată vreodată în Antichitate, iar data inaugurării este atestată de documentele fragmentare păstrate de orașul Ostia (Fasti Ostienses, 49 î.Hr.-175 d.Hr.) care era într-o strânsă legătură cu Roma.

Monumentul este decorat cu un celebru basorelief spiralat, care înfățișează scene din timpul luptelor dintre daci și romani, și este format din patru părți: fundaţia – unde se găsea camera în care urma să fie depusă urna cu cenuşa lui Traian, piedestalul, columna – coloana propriu-zisă şi statuia împăratului Traian – înfățișat în uniforma militară şi ţinând în mână o lance.

După moartea împăratului Traian (n.n. – 117 d.Hr.) urna cu cenuşa lui a fost depusă la baza columnei de unde ceva mai târziu a dispărut.

Aceeași soartă a avut-o și statuia lui Traian. Turnată în bronz şi poleită cu aur, aceasta a dispărut în Evul Mediu fără urmă, circumstanțele rămân necunoscute până astăzi. În anul 1598, Papa Sixtus al V-lea i-a ordonat celebrului arhitect Fontana ca în locul ei să ridice o statuie a Sfântului Petru.

Basoreliefuri cu scene din războaiele daco-romane

Columna lui Traian are o înălțime de aproape 40 de metri, fără statuia împăratului, în timp ce soclul de formă paralelipipedică măsoară 5,37 de metri.

În urma săpăturilor arheologice, experții au reușit reconstituie planul Forului lui Traian şi să îşi imagineze cum arăta locul. Astfel, intrarea se făcea printr-o poartă situată în partea de nord-est, unde se afla un propylon prostil, octo stil cu coloane de cinci ori mai înalte decât cele ale Pantheonului, iar primul monument era Columna.

Baza este în formă de cunună de lauri și are 1,68 de metri, fusul propriu-zis are o înălțime de circa 27 de metri, iar cei doi tamburi pe care se sprijină statuia măsoară împreună 4,66 de metri.

Pe fusul coloanei urcă în spirale o bandă sculptată în relief cu o lungime de 200 de metri pe care sunt redate 124 de imagini din războaiele daco-romane și peste 2.500 de figuri. Basoreliefurile Columnei lui Traian prezintă detalii importante despre îmbrăcăminte, armament, fortificații, harnașament, și mai ales despre figurile personajelor.

Personajul principal al basoreliefurilor este, firesc, împăratul Traian. El apare în 58 de scene, între care adresându-se armatei, primind dacii care i se supun, pe drumul venind spre Dacia sau în calitate de conducător suprem al armatei. Într-un singur relief apare în timpul unei bătălii, călare și cu mantia fluturând.

Regele dac Decebal este reprezentat clar în trei scene, și anume cea a luptei de la Tapae, cea a păcii – în care câţiva daci îngenunchează în faţa lui Traian şi doar Decebal, aflat în spatele lor, rămâne în picioare, şi cea a sinuciderii lui – în care apare ducând la gât o sabie curbată.

O copie în mărime naturală a Columnei lui Traian, realizată între anii 1939-1943, se află expusă din anul 1972 în lapidariumul Muzeului Național de Istorie a României din București.

 

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

DISABLE ADBLOCK TO VIEW THIS CONTENT!