Ipoteză incredibilă: Tragedia de pe Titanic nu a fost un simplu accident!
Scufundarea Titanicului, considerată în 1912 drept cea mai sigură navă din lume, nu a fost cauzată doar de coliziunea cu un gheţar, cel mai luxos transatlantic fiind victima unei serii de evenimente nefericite printre care un incendiu puternic şi o eroare umană.
Cel puţin asta susţine jurnalistul irlandez Senan Molony, care a studiat misterul Titanicului în ultimii 30 de ani.
Investigaţiile sale, prezentate de canalul de televiziune britanic Channel 4 într-un documentar intitulat „Titanic: The New Evidence”, arată că impactul cu gheţarul, din fatidica noapte de 15 aprilie 1912, nu ar fi putut scufunda pachebotul şi că acest lucru a fost posibil pentru că fuselajul navei fusese afectat de un incendiu care a izbucnit la bord, inainte de voiajul inaugural.
În esenţă, jurnalistul susţine că temperatura puternică emanată de foc, de 1000 de grade Celsius, a afectat structura fuselajului de oţel, astfel că i-a redus rezistenţa cu 75%.
Senan Molony susţine, totodată, că în noaptea tragediei, Titanicul se deplasa cu o viteză mai mare decât ar fi fost normal, mai ales pentru voiajul inaugural.
”A fost vorba despre o așa-numită ‘furtună perfectă’, de factori extraordinari care se cumulează: incendiu, gheață și neglijență criminală”, potrivit lui Molony.
Senan Molony îşi susţine afirmaţiile cu o serie de noi fotografii, realizate înainte de tragedie, care indică anumite pete negre de pe una din părțile navei, semn al incendiului care a afectat structura de rezistenţă.
Ipoteza vine să întărească o teorie exprimată anterior de profesorul de inginerie Robert Essenhigh de la Ohio State University, care a declarat în 2004 că un incendiu care nu mai putea fi gestionat de la bordul navei i-ar fi determinat pe membrii echipajului navei să crească viteza de deplasare chiar dacă se aflau într-o zonă cu sloiuri de gheață.
Dacă o anumită motivație a stat la baza creșterii vitezei de deplasare, înseamnă că a fost ceva foarte important — asemenea unui incendiu în depozitul de cărbuni care trebuia ținut sub control și stins de îndată ce nava ajungea în port, relata Science Daily în noiembrie explicând teoria profesorului Essenhigh.
David Hill, fostul secretar al British Titanic Society a declarat pentru The Times că a fost într-adevăr vorba de un incendiu, însă acesta nu a fost hotărâtor în ce privește scufundarea vasului.
Povestea scufundării vasului Titanic, la 15 aprilie 1912, care a dus la moartea a circa 1.500 de oameni, a fost transpusă de regizorul James Cameron în filmul recompensat cu Oscar, cu Leonardo DiCaprio și Kate Winslet în rolurile principale.