Reacții după măsurile fiscale anunțate de Ilie Bolojan. Oana Pellea: „Vreau să văd tăiate pensiile speciale, hoții pedepsiți și condamnați” / AUR: „Cerem oprirea imediată a acestui abuz”
Miercuri, premierul Ilie Bolojan a anunțat pachetul de măsuri fiscale de austeritate, menite să reducă deficitul bugetar al României. Pachetul include creșteri de taxe, reduceri de cheltuieli publice și restructurări în sectorul bugetar. Unele dintre aceste decizii au stârnit reacții critice atât din partea societății civile și nu numai.
Guvernul a anunțat creșterea TVA pentru produse de bază, alimente, medicamente și utilități. Vor crește taxele și pentru energie termică, cărți și lemne de foc. Pensionarii cu venituri mari vor plăti contribuții de sănătate, iar accizele la carburanți, alcool și tutun vor fi majorate. Aceste măsuri vor crește costurile pentru populație.
Reacții după măsurile fiscale anunțate de Ilie Bolojan
O reacție dură a venit din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care a criticat măsurile de austeritate impuse cetățenilor români prin noul pachet fiscal.
„Austeritate pentru popor, privilegii pentru castă! Guvernul Bolojan anunță scumpiri, tăieri și prime de lux pentru „specialii’ sistemului.
AUR cere oprirea imediată a acestui abuz! Nu vom permite ca românii care muncesc să plătească pentru hoțiile sistemului. Vom lupta cu toate mijloacele parlamentare și civice pentru a apăra drepturile românilor!’, a transmis AUR.
Florin Negruțiu: „Austeritatea a început cu noi’
Florin Negruțiu critică dur creșterea taxelor și tăierile pentru populație anunțate de premierul Bolojan. Denunță discrepanța dintre austeritate și privilegiile judecătorilor și șefului EximBank. Avertizează că fără echitate, încrederea publică va fi doar un eufemism.
„Pachet sângeros de creșteri de taxe pentru mediul privat și tăieri de venituri pentru populație anunțat acum de premierul Ilie Bolojan. Plus majorarea TVA la 21 la sută!
Austeritatea a început din nou cu noi.
Judecătorii CCR tocmai se pregătesc să-și dea o primă de pensionare de 35.000 de euro, iar șeful EximBank, milionar la stat, sparge banii în cluburi la Saint-Tropez.
Dacă oamenii nu vor avea sentimentul că austeritatea e dreaptă, echitabilă și se va aplica și nomenclaturii, recâștigarea încrederii’ de care vorbea dl. Bolojan va fi doar un eufemism pentru japcă’, a scris Florin Negruțiu pe rețelele de socializare.
Oana Pellea: „Vreau să văd pensiile speciale tăiate’
Actrița Oana Pellea susține drumul democratic al României și respinge partidele extremiste, dar cere transparență în aplicarea măsurilor de austeritate.
„Nu-mi reproșați și nu-mi scoateți ochii cu ‘Așa ați votat.
Am votat și susțin drumul democratic și european al României.
NU voi vota niciodată cu partide extremiste…
Așa că… e inutil să-mi reproșați!
Deci,
sunt dispusă să respect toate legile, tăierile, impozitele… DAR VREAU să văd PENSIILE SPECIALE tăiate, hoții pedepsiți și condamnați, averi nesimțite ILICITE… confiscate… Mafia generalizată urmărită și pedepsită. Profitorii taxați etc.… Altminteri, NU ÎNȚELEG și NU SUNT DE ACORD cu faptul că tot noi, cei care muncim cinstit, să fim impozitați dublu-triplu.
Serios, domnule prim-ministru Ilie Bolojan, domnule președinte Nicușor Dan… avem dreptul să știm: cât vom economisi pentru țară dacă aplicăm măsurile de austeritate în domeniul Educației și al Culturii???
Mi-aș dori CIFRE și nu o impozitare „en gros’.
Se poate? Știu… sunteți presați de timp… ok! Cât costă ca cineva să facă o estimare??? Poate putem plăti… noi cei care dorim O CLARIFICARE!’, a scris actrița în mediul online.
CTP: „Nu știu cum ar putea premierul Bolojan să accepte acest jaf’
Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, jurnalistul Cristian Tudor Popescu critică dur decizia privind acordarea unor prime consistente judecătorilor care se pensionează, în plin context de austeritate fiscală. Acesta pune sub semnul întrebării moralitatea și echitatea acestor privilegii, acuzând o continuitate a sistemului de favoruri pentru magistrați, instaurat după 1989.
„Va plăti Bolojan halatul?
N. Ceaușescu și consoarta meritau să fie împușcați. Moral, sentința de la Târgoviște a fost dreaptă. Juridic însă, judecarea lor a fost o batjocură a ideii de drept – amintesc doar faptul că hotărârea de condamnare la moarte a fost pronunțată cu executare de îndată și cu recurs în 12 zile!…
Cei care au măscărit atunci Justiția, procurori și judecători, au făcut-o obținând la schimb, de la regimul Iliescu, statutul de nouă nomenclatură, practic intangibilă, pentru magistrați. Privilegiu asigurat până în ziua de azi, sub toate stăpânirile. Hotărâri scoțătoare din minți, pentru care nu dau socoteală nimănui, dictate de șpăgi, trafic de influență și comandă politică. Salarii uriașe, pensii speciale, sporuri, bonusuri, prime, încasate fără drept de apel, de ani și ani. În fruntea lor, judecătorii CCR, nemernicii care își dau acum, când oamenii sunt arși crunt la buzunar de austeritate, pe lângă zecile de mii de euro pe care le ridică oricum, și un cadou de adio, 36.000 euro ca să dezbrace halatul vișiniu.
Nu știu cum ar putea premierul Bolojan să accepte acest jaf cu legea în mână și să prezinte apoi pachetul sângeros de tăieri, reduceri, creșteri de taxe pus pe capul cetățenilor’, a scris CTP pe contul său de socializare.
Reacția sindicatelor
Blocul Național Sindical critică măsurile fiscale anunțate de premierul Ilie Bolojan, considerându-le dureroase și adoptate fără consultarea partenerilor sociali.
„Blocul Național Sindical atrage atenția că măsurile anunțate astăzi de premierul Ilie Bolojan sunt dureroase și nediscutate cu partenerii sociali.
Vicepreședintele BNS, Mircea Burlacu: „Nu cred că poate să regleze cu noi înghețarea pensiilor, că nu noi hotărâm înghețarea pensiilor, a salariilor. Chestiunea asta e cusută cu ață albă. El vine și ne face bine cu forța și pe noi nu ne întreabă?’
BNS atrage atenția că măsuri precum majorarea TVA vor adânci inflația și vor scădea puterea reală de cumpărare a lucrătorilor, fără ca firmele să fie afectate în mod real.
Vicepreședintele BNS, Mircea Burlacu: „Toată povara se duce în spinarea noastră, a consumatorului final. Pe noi, sindicatele, ne ignoră. I-am cerut de o lună dialog. Nu așa se guvernează. Au făcut dezmăț pe bani publici, pentru că nu suntem noi vinovați, lucrătorii și sindicaliștii de ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani, iar acum noi trebuie să acoperim gaura din buget. Suntem de acord că e greu. Am cerut de acum o lună să ne așezăm la masă și să gândim pachete de măsuri cu priorități, să ne asumăm împreună printr-un pact național tripartit salvarea bugetului. Dar nu așa!’
Blocul Național Sindical solicită consultări reale, transparență și solidaritate în deciziile care afectează întreaga societate! Vom reveni pe acest subiect în urma consultărilor interne cu sindicatele și federațiile afiliate BNS’, a transmis BNS.