Ro News

Ilie Bolojan anunță reforme privind pensiile speciale. „Singura țară din lume care pensionează judecători la 48 de ani cu un venit de 5.000 de euro”

Premierul Ilie Bolojan a declarat vineri că eliminarea privilegiilor din sistemul de pensii speciale este o prioritate a Guvernului și va fi abordată cel târziu în cadrul celui de-al doilea sau al treilea pachet de măsuri fiscale. Potrivit acestuia, reforma nu este doar un jalon convenit cu Comisia Europeană, ci o „necesitate socială”.

Bolojan, despre pensiile speciale

„Cel mai târziu în pachetul doi sau trei vom ataca şi problema pensiilor speciale, pentru că nu doar că este un jalon, deci o obligaţie în raport cu Comisia Europeană şi cu finanţările pe care le primim, este pur şi simplu o necesitate socială”, a afirmat Ilie Bolojan într-o declarație pentru Știrile ProTV.

Premierul a adus în atenție cazul pensiilor speciale din justiție, considerând că România este un caz unic în lume în ceea ce privește vârsta mică de pensionare și cuantumul exagerat al pensiilor.

„Suntem singura ţară din lume care ne pensionăm judecătorii la 48 de ani, cu o pensie medie de 5.000 de euro, care este cam de nouă ori mai mare decât pensia medie din România, în condiţiile în care o bună parte din români se pensionează la 65 de ani”, a subliniat șeful Executivului.

Bolojan a respins ideea că actualele reglementări privind pensiile speciale ar putea fi menținute până în 2060, susținând că este o inechitate flagrantă și o risipă de resursă umană.

„Aceasta este un lucru care nu mai poate continua şi ideea că această măsură se aplică până în 2060 şi ceva nu stă în picioare, pentru că pur şi simplu nu este doar un aspect de nedreptate, nu este doar un aspect care afectează calitatea actului de justiţie, pentru că atunci când un om este la maturitatea profesională, îl trimit la pensie”, a explicat el.

Reforma pensiilor speciale, necesară

Premierul Ilie Bolojan a subliniat că aceste practici trebuie corectate urgent, pentru că afectează nu doar bugetul public, ci și echilibrul social.

„În loc ca de la 48 până la 60 de ani, de exemplu, să aibă 12 ani de punere în valoare a experienţei pe care a cumulat-o, noi continuăm cu această măsură. Va trebui să o corectăm. E un aspect care ţine de o minimă justiţie socială şi de un minim respect pentru cetăţenii ţării noştri”, a completat Ilie Bolojan.

Reforma pensiilor speciale rămâne astfel una dintre temele majore ale actualei guvernări, într-un context în care presiunile sociale și bugetare devin din ce în ce mai mari.

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

DISABLE ADBLOCK TO VIEW THIS CONTENT!