Povestea EctoLife! Proiectul primei fabrici de bebeluși. Mai ceva ca în Star Wars
Prima fabrică de bebeluși ar putea deveni realitate în doar câteva decenii. Conceptul se numește EctoLife și este rezultatul a peste 50 de ani de cercetare. Fabrica ar putea produce până la 30 de mii de copii pe an, iar părinții vor putea alege trăsăturile copiilor. Conceptul ne aduce aminte de Star Wars – Atacul Clonelor, cu fermele în care erau creați soldații imperiali.
Sute de fetuși se dezvoltă în interiorul unor capsule transparente unde sunt reproduse întocmai condițiile specifice ale uterului uman. În unele cazuri, embrionii au fost în prealabil modificați genetic astfel încât viitorii bebeluși să fie exact așa cum și-i doresc părinții.
Pe cât de șocant sună, pe atât este de posibil, având în vedere stadiul la care au ajuns tehnologiile ce ar putea transforma în realitate un asemenea scenariu.
Omul din spatele conceptului EctoLife este Hashem Al-Ghaili, un biotehnolog molecular yemenit. Acesta susține că proiectul ar putea rezolva problema natalității în scădere a omenirii, dar și să creeze condiții mai sigure pentru viitoarele mame. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 300 de mii de femei mor în fiecare an din cauza complicațiilor sarcinii.
Hashem Al-Ghaili, producător de film și tehnolog, omul din spatele conceptului The EctoLife Artificial Womb Facility spune că acest lucru este, deocamdată, un concept menit să provoace o conversație despre viitorul nașterilor.
Autorul spune însă că ideea lui se bazează pe zeci de ani de ”cercetări științifice revoluționare” din întreaga lume în domeniul fertilității și ar putea deveni o metodă de concepție răspândită în doar câteva decenii.
Conceptul este prezentat de Al-Ghaili într-un videoclip conceput ca o reclamă la EctoLife, care face posibil ca cuplurile infertile să conceapă un copil. Publicul țintă îl reprezintă însă și femeile care se tem de sarcină și de durerile nașterii. Adio, travaliu, cu alte cuvinte.
Procesul folosește fertilizarea in vitro, iar nașterea se produce prin apăsarea unui singur buton. Astfel, părinții pot alege embrionul cu cele mai mari șanse de a deveni o sarcină.
Există și posibilitatea modificării genetice a embrionilor astfel încât să poată fi personalizate trăsăturile și să fie eliminate eventuale boli genetice.
Producția EctoLife – 400 de bebeluși pe serie
Așa-zisa fabrică de copii va avea 75 de laboratoare, fiecare cu până la 400 de capsule.
Acestea sunt prevăzute cu un cordon ombilical pentru hrănirea fătului, dar și cu senzori pentru verificarea semnelor vitale.
O cameră cu inteligență artificială scanează non-stop fetusul pentru a identifica eventualele anomalii genetice, iar părinții își pot vedea în timp real copilul în capsulă prin intermediul unei aplicații.
Nașterea începe cu o apăsare de buton, care declanșează scurgerea lichidului amniotic din interiorul capsulei, înainte ca aceasta să se deschidă, iar părinții să-și poată ține pentru prima dată copilul în brațe.
Un uter artificial, un proiect realizabil
Deși se află la nivel conceptual, proiectul se bazează pe realizări reale în domeniul uterului artificial. În 2017, oamenii de știință au crescut pentru prima dată un mamifer într-un uter artificial.
Cu toate acestea, fătul nu se află tot timpul în el. În 2021, oamenii de știință israelieni au îmbunătățit tehnologia. Aceștia au reușit să crească embrioni de șoarece timp de până la 11 zile în pântece artificiale. Ceea ce este remarcabil în legătură cu această realizare este că 11 zile reprezintă peste 50% din perioada de gestație a unui șoarece.
Potrivit oamenilor de știință israelieni, crearea unui uter artificial în care fătul să fie purtat din prima până în ultima zi este realizabilă din punct de vedere tehnic. Oamenii de știință chinezi de la Institutul de Inginerie Biomedicală și Tehnologie din Suzhou lucrează în prezent la crearea unui uter artificial care poate purta copii din prima până în ultima zi. La începutul anului 2022, Elon Musk a declarat că este timpul să înceapă să producă oameni în pântece artificiale. Acest lucru ar contribui la soluționarea problemei colapsului demografic și la colonizarea planetei Marte.
O problemă de morală
„Uterele sintetice ar elimina povara grea a sarcinii și ar reduce inegalitatea de gen”, a adăugat Vitalik Buterin, creatorul criptomonedei Ethereum. „Conceptul EctoLife ar putea într-o zi să înlocuiască nașterea tradițională”, a declarat Al-Ghayli într-un interviu exclusiv pentru Science and Stuff. În cuvintele sale, societatea va putea în sfârșit să răspundă nevoilor părinților care „s-au săturat să aștepte un răspuns de la o agenție de adopție”. În plus, grijile legate de complicațiile din timpul sarcinii vor fi de domeniul trecutului.
„Cea mai mare importanță a EctoLife este că ne va permite să ne confruntăm direct cu criza infertilității”, afirmă un biotehnologician molecular. „Dacă nu facem nimic, ne vom confrunta cu siguranță cu o criză a forței de muncă”, scrie Forbes despre problema demografică care afectează aproape toate țările din emisfera nordică. Colapsul populației ar duce la o catastrofă economică și la o calitate scăzută a vieții. În prezent, Organizația Mondială a Sănătății estimează că 15% din cuplurile de vârstă reproductivă din întreaga lume sunt afectate de infertilitate.
Criticii pântecului artificial consideră că oamenii fabricați pot cădea mai ușor în datorii față de creatorii lor corporativi sau guvernamentali. În plus, influența familiei ca unitate socială ar putea scădea. „Dacă toată lumea s-ar fi născut așa, ar fi fost corect. Dar dacă unii copii sunt născuți de părinți, iar alții de stat, va fi o mare problemă”, a declarat South China Morning Post.
„Suntem la doar câțiva ani distanță de testarea uterului artificial pe oameni”, scrie Elizabeth Clowie Romanis, academician în domeniul eticii sociale și al politicilor, în Journal of Medical Ethics, cea mai importantă revistă de etică medicală din lume.
Între timp, Dr. Carlo Bouletti, profesor asociat în cadrul departamentului de obstetrică, ginecologie și științe ale reproducerii de la Universitatea Yale, crede că un uter artificial complet funcțional ar putea fi realizat în următorii 10 ani.