Curiozități

Cinci motive pentru care Cluj ar trebui să fie capitala României și nu București

De ani buni există o rivalitate între Cluj și București. În timp ce primul este unul dintre cele mai dorite orașe, Bucureștiul este locul unde se învârt banii. Cu o populație de peste 4 milioane de locuitori (București + Ilfov), în capitala României se dă ora exactă. Totuși, care sunt argumentele pentru care Cluj ar putea la fel de bine (sau chiar mai bine) să fie capitala României?

De ani buni, Bucureştiul s-a transfor­mat într-unul dintre cele mai importante centre de afaceri din Europa de Est. Nici Clujul nu se lasă mai prejos și a devenit „Raiul IT-iștilor” din România. Nu de puține ori s-a spus că salariile de la Cluj sunt mai mari decât cele din București. Cel puțin cele din IT. Motivul? Numărul de specialişti IT din Cluj e mai mic decât în Capitală.

Iată cinci motive pentru care Cluj ar trebui să fie capitala României:

Spre deosebire de București, Clujul beneficiază în primul rând de o locație geografică favorabilă, cu acces direct la rețeaua de autostrăzi directe către Europa: Budapesta, Viena etc. Din București este nevoie de aproape o zi în plus pentru traversarea Carpaților pentru a ajunge în Occident.

Clujul, oraș considerat capitala neoficială a Transilvaniei, este un important centru cultural. Acest oraș de 700.000 de locuitori are aproape 100.000 de studenți și găzduiește aproximativ zece universități, inclusiv faimoasa Universitate Babeș Bolyai (economie, drept, economie, etc.), care reunește singură 50.000 de studenți și care a fost clasată ca cea mai bună universitate din România de Times Higher Education.

În ceea ce privește infrastructura, fiind capitala țării, Bucureștiul este mult mai dezvoltat, iar existența metroului este un plus. Totuși, Clujul oferă la suprafață soluții de trafic convenabile pentru locuitori și pierzi mai puțin timp în trafic decât în București. Tocmai de aceea, numeroase companii de renume și-au mutat sediile din Muntenia în Transilvania.

Conform statisticilor oficiale, 37% din populația totală a Clujului (inclusiv cei care nu sunt cu buletin de Cluj) au între 20 și 34 de ani. În București, pe de altă parte, doar 23% din populația totală are vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani. Așadar, Clujul este un oraș mai tânăr, mai deschis schimbărilor și mai plin de energie și entuziasm. În plus, Clujul este un oraș mult mai „relaxat”, iar locuitorii sunt mult mai puțin stresați.

În 1918, atunci când Transilvania s-a unit cu România, între provinciile care au aparținut Imperiului Austro-Ungar și Țările Românești era o diferenţă de civilizaţie, de prosperitate materială, de organizare administrativă. Deși au trecut mai bine de 100 de ani de la acel moment, încă există zone mult mai bine organizate în Transilvania, decât în Muntenia și Moldova. Clujul se numără printre acestea.

Spre deosebire de ardeleni, bucureştenii suferă de toate bolile civilizaţiei: sunt cei mai stresaţi dintre români, au cel mai agitat şi alert ritm de viaţă şi sunt cei mai mari consumatori de fast food, scrie adevarul.ro.

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

DISABLE ADBLOCK TO VIEW THIS CONTENT!