Misterul inscripției ,,Decebalvs per Scorilo’’. Nu înseamnă ceea ce credeam
Cercetătorii au lansat o nouă teorie care vine să spulberea ceea ce știam despre regele Decebal și originele sale. Potrivit experților Ion Horațiu Crișan și I.I. Russu, celebra inscripție DECEBALVS PER SCORILO descoperită în anii ‘50, nu înseamnă că Decebal era fiul lui Scorilo.
Cu toții am învățat la școală sau măcar am auzit în spațiul public despre această inscripție. Ea a fost descoperită în anii 50, pe un val descoperit la Sarmizegetusa Regia.
Vasul a fost restaurat din fragmentele ceramice descoperite în săpăturile coordonate de Constantin Daicoviciu, în 1954 și 1955, împrăștiate în centrul unei clădiri cu plan circular de mari dimensiuni, alături de un bogat inventar datat la finalul secolului I p. Chr.
Vasul se află acum în custodia Muzeului National de Istorie a României.
Pe el pot fi văzute ștampilele cu litere latine, grupate în patru perechi compuse fiecare din două cartușe imprimate pe exteriorul pereților, sub buză.
Unul din cartușe conține numele DECEBALVS și al doilea formula PER SCORILO.
Celebrul istoric Constantin Daicoviciu relata, în anii 70,că acestea înseamnă, în limba dacă, „Decebal fiul lui Scorilo“, făcând în așa fel legătura cu sursele antice care menționau regi daci cu astfel de nume, „per“ fiind deci un cuvânt dacic ce ar însemna copil, înrudit cu latinescul „puer“.
Alți cercetători, precum Ion Horațiu Crișan și I.I. Russu, au descoperit însă că traducerea este eronată.
Asociind inscripția cu altele similare descoperite pe alte vase de lut și metal, din acea perioadă, aceștia consider că inscripiția îl indică pe proprietarul vasului și pe olarul care l-a făcut, inscripția fiind în latină: (vasul lui) Decebalvs (făcut) prin Scorilo.
O altă teorie, lansată de istoricul C.C. Petolescu, afirmă că traducerea în limba latină este, de fapt, rezultatul unui cadou – „de la Decebal pentru Scorilo“.
Cert este că nu s-a descoperit nicio dovadă istorică care să susțină că Decebal ar fi fost fiul lui Scorilo.
Scorilo a fost rege al dacilor pe timpul când împăratul Octavian (27 î.Hr. – 14 d.Hr.) a început să conducă Imperiul Roman, și a domnit după spusele lui Iordanes, vreme de 40 de ani. A fost predecesor, poate chiar frate al lui Duras-Diurpaneus.
În timpul lui, dacii voiau să atace Imperiul Roman sfâșiat de războaiele civile de după moartea împăratului Octavianus, dar Scorilo i-a oprit, convingându-i atât prin fapte cât și prin vorbe că greșesc.
În prezența poporului, el a pus doi câini, ce reprezentau cele două tabere romane aflate în război civil, să se lupte, apoi le-a arătat un lup, care îi simboliza pe daci.
Câinii au renunțat în a se lupta între ei și l-au atacat pe lup. Astfel a reușit să demonstreze dacilor că dacă ei îi vor ataca pe romani, aceștia vor înceta să se războiască între ei, și mai mult, se vor uni împotriva dușmanului din afară.