ADN-ul românesc este de origine slavă în proporție de 50-60%, similar cu cel al vecinilor săi din Balcani, Bulgaria și Croația, afirmă postul de știri Hir TV din Ungaria, invocând un studiu american.
Potrivit televiziunii de știri maghiare, studiul „Istoria genomului Balcanilor de la frontiera romană la migrația slavă” a fost publicat recent de revista științifică americană Cell.
Cercetătorii care au realizat lucrarea publicată pe cell.com spun că bulgarii, românii și croații au cea mai mare concentrație de gene slave, notează sursa citată. În schimb, grecii au cea mai scăzută prezență a acestui patrimoniu genetic, variind între 4 și 20 la sută.
Presa maghiară spune că studiul arată că nu românii au fost primii în Transilvania
Presa românească nu a relatat până acum despre această cercetare, spune Hir TV, adăugând că acest lucru nu este „surprinzător” deoarece studiul arată că „teoria continuității daco-romane, una cu baze artificiale, este respinsă”.
„După cum se știe, Transilvania este revendicată de autoritățile de la București în cadrul acestei teorii”, adaugă postul de știri, cunoscut pentru faptul că este un susținător al regimului Viktor Orban.
Revista ungară Mandiner subliniază și ea că „cercetarea i-ar fi putut deranja pe români, deoarece aceștia promovează de mult teoria care se bazează pe afinitatea dintre română și latină. Potrivit acestei teorii, românii din Transilvania sunt urmașii foștilor locuitori ai Daciei romane, ai dacilor romanizați și ai coloniștilor romani, fiind astfel locuitorii originari ai Transilvaniei”.
Cercetarea, care a infirmat teoria originilor daco-romane, a fost, de asemenea, relatată în presa sârbă și bulgară, notează Hir TV.
Portalul Tanjug.rs a descris cercetarea ADN ca fiind revoluționară, ducând la descoperiri uimitoare despre structura genetică a populației balcanice din Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, România, Albania și Grecia.
Ziarul a adăugat că studiul, o colaborare între oameni de știință sârbi, spanioli și americani, face lumină asupra prevalenței genelor slave în regiune.