CuriozitățiMistere

De ce vorbesc oltenii repede? De ce oltencele sunt rele de gură? Explicaţia sociologilor pentru temperamentul locuitorilor din Oltenia

Oltenii au imaginea încetăţenită a unor persoane puse mereu pe glumă şi care vorbesc foarte repede. Oltencele, de asemenea, au căpătat „faima“ de a fi „rele de gură“ prin temperamentul lor aprig. Sociologii consideră că imaginea actuală a oltenilor ţine de influenţele istorico-culturale la care au fost supuşi de-a lungul ultimelor sute de ani.

Sociologul slătinean Mirel Tabacu consideră că imaginea actuală a oltenilor, în ansamblu, a fost determinată de influenţele culturale şi istorice la care au fost supuşi locuitorii spaţiului cuprins între Muntenia şi Oltenia de-a lungul ultimelor secole.

Fiind cuprinsă într-un spaţiu „fierbinte”, supus o bună perioadă ocupaţiei otomane, zona menţionată şi-ar fi lăsat puternic amprenta asupra locuitorilor din cauza influenţelor socio-culturale la care aceştia au fost supuşi, influenţe care au fost preluate, adaptate şi perpetuate în teritoriul menţionat. Acest lucru ar fi, crede sociologul Tabacu, şi una dintre explicaţiile în ce priveşte vorbitul rapid al oltenilor comparativ cu ceilalţi locuitori ai ţării.

„Categoric, rolul determinant în tipologia oltenilor de a avea un grad de exprimare repezit ţine de influenţele culturale la care aceştia au fost supuşi de-a lungul ultimelor sute de ani. După cum se ştie, sociologia studiază grupurile de oameni, iar aceste «grupuri» din zona Olteniei au fost supuse o perioadă lungă influenţelor culturale şi nu numai, teritoriul menţionat fiind situat la intersecţia mai multor culturi. Să nu uităm, de exemplu, că, din Oltenia, se trecea direct în Ardeal prin Valea Oltului, iar exemplele pot continua. Prin urmare, eu cred că grupurile de locuitori din zona Olteniei s-au adaptat influenţelor istorice şi culturale venite din afară şi cu care au venit în contact.

Datorită acestor grupuri, totul s-a extins ulterior în zona de sud a ţării şi, de aici, a rezultat şi acest specific al oltenilor de a avea un comportament aparte faţă de restul locuitorilor din restul ţării”, a declarat sociologul Mirel Tabacu, care mai spune: „Există studii ştiinţifice ce au concluzionat că locuitorii ţării care s-au aflat într-o zonă mai «învolburată» din punct de vedere istoric ar fi fost nevoiţi să transmită „mesajul”, în sensul de descriere generică a unei situaţii exprimată în cuvinte, mult mai rapid şi în volum cât mai mare. Aceasta ar fi o explicaţie logică a tipologiei aparte a locuitorilor spaţiului Olteniei. Dacă extindem puţin şi trecem la glume, desigur că putem spune că oltenii ar avea o minte mai ageră, sunt mai intempestivi, mai repeziţi etc., dar, d.p.d.v. ştiinţific, aceasta este logica coerentă deoarece, atunci când eşti pus într-o situaţie limită, cauţi soluţii pentru a rezolva problema în care te afli mult mai rapid, cauţi să transmiţi verbal cât mai mult şi cât mai rapid cu putinţă, eşti pus să gândeşti mai rapid etc.”, a explicat sociologul.

Oltencele, „rele de gură“ sau doar „pătimaşe“?

Sociologul citat pune pe seama aceloraşi influenţe socio-culturale şi istorice şi temperamentul aprig al oltencelor.

„Faptul că se spune despre oltence că sunt «rele de gură» este puţin exagerat, consider eu, dar un sâmbure de adevăr există în sensul că nu se poate spune cu certitudine că femeile din Oltenia sunt «rele de gură» cât, mai ales, mai posesive decât femeile din restul zonelor ţării, pun mai mult suflet în ceea ce fac, în ce vorbesc, în modul cum vorbesc. Făcând o comparaţie între tipologia femeilor din tot teritoriul României, între comportamentul şi vorbitul lor, trebuie spus, fără doar şi poate, că diferenţele sunt evidente. Iar acest lucru nu este valabil doar în ce priveşte situaţiile despre care tocmai am vorbit, dar diferenţele sunt mari şi în priveşte relaţionarea dintre grupuri”, spune sociologul Tabacu.

Acesta este de părere că transmiterea „mesajelor“ şi relaţiile inter-umane din zona Olteniei sunt mult mai intense decât cele din restul zonelor geografice.

„Oltenii, atunci când întreprind o anume activitate, o fac cu patimă, pun tot sufletul. Chiar dacă ceea ce fac este ceva minor, ei îi acordă o importanţă maximă. De aici, uneori, mai şi exagerează, de unde şi temperamentul lor specific de a fi mai şugubeţi decât ceilalţi, sunt mult mai dezinvolţi, mai predispuşi la glume şi la a face haz chiar şi de propriile lor necazuri, fapt ce-i ajută să treacă, cred ei, mai uşor peste probleme. Sunt studii pe parte etnologică ce au dovedit că, în partea Olteniei, mai ales în zonele rurale, se pune un mai mare accent pe vorba omului sau pe aşa-numită «bârfă», situaţie prezentă mai des în Oltenia decât în celelalte zone ale ţării“, mai afirmă sociologul Mirel Tabacu.

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

DISABLE ADBLOCK TO VIEW THIS CONTENT!