Povestea adevărată a mormântului lui Iisus
Potrivit Bibliei, Iisus Hristos a fost îngropat într-un „mormânt săpat în stâncă”. Trei zile mai târziu, el a înviat. Așadar, dacă există, unde se află mai exact mormântul lui Iisus?
Întrebarea i-a intrigat pe cercetătorii și istoricii biblici de ani de zile. Ar putea fi vorba de mormântul Talpiot din Ierusalim? Sau există chiar un loc de înmormântare în zone mult mai îndepărtate de locul unde se presupune că a trăit Iisus, cum ar fi Japonia sau India?
Până în prezent, cei mai mulți cred că Biserica Sfântului Mormânt din Orașul Vechi al Ierusalimului este probabil locul în care se află mormântul lui Iisus. Și, în 2016, acesta a fost deschis pentru prima dată după secole.
De ce mulți cred că mormântul lui Iisus se află la Biserica Sfântului Mormânt
Credința că mormântul gol al lui Iisus se află în Biserica Sfântului Mormânt datează din secolul al IV-lea. Atunci, împăratul Constantin – recent convertit la creștinism – a ordonat reprezentanților săi să găsească mormântul lui Iisus.
La sosirea în Ierusalim în anul 325 d.Hr., oamenii lui Constantin au fost îndrumați către un templu roman vechi de 200 de ani, construit de Hadrian. Sub acesta, au găsit un mormânt făcut într-o peșteră de calcar, inclusiv un raft sau un pat funerar. Acesta se potrivea cu descrierea mormântului lui Iisus din Biblie, convingându-i că au găsit locul de înmormântare al acestuia.
De asemenea, cercetătorii din zilele noastre au confirmat că structura mormântului este într-adevăr de aproximativ 1700 de ani, ceea ce face ca rezultatul să fie mai mult sau mai puțin în concordanță cu credințele tradiționale.
Deși biserica a fost recunoscută de atunci ca fiind locul unde se află mormântul sfânt, este imposibil de spus cu certitudine că Iisus Hristos a fost îngropat acolo.
De-a lungul anilor, au apărut și alte morminte despre care se spune că pot fi locul unde a fost înmormântat Iisus. Pentru unii, mormântul din grădină din Ierusalim pare o variantă plauzibilă. Alții cred că mormântul Talpiot din Orașul Vechi ar putea fi mormântul lui Iisus.
Ambele sunt tăiate în piatră, la fel ca mormântul din Biserica Sfântului Mormânt. Cu toate acestea, mulți cercetători spun că aceste morminte nu au o istorie mult prea cunoscută. În plus, conform dovezilor arheologice și scrierilor din vechime, mormântul lui Iisus este asociat cu Biserica Sfântului Mormânt.
Biserica Sfântului Mormânt a trecut printr-o serie de nenorociri de-a lungul secolelor. A fost jefuită de persani în secolul al VII-lea, distrusă de califii musulmani în secolul al XI-lea și arsă până la temelii în secolul al XIX-lea.
Dar de fiecare dată când era în paragină, creștinii au reconstruit-o. Și, până în prezent, mulți continuă să creadă că acesta este cel mai probabil locul unde a fost găsit mormântul lui Iisus.
Mormântul în sine a fost sigilat cu un strat de marmură în jurul anului 1555 pentru a împiedica vizitatorii să ia bucăți de piatră. Dar în 2016, o echipă de specialiști l-a deschis pentru prima dată după secole.
Interiorul mormântului lui Iisus Hristos
În 2016, cele trei comunități care au în comun Biserica Sfântului Mormânt – greco-ortodoxă, armeană ortodoxă și romano-catolică – au ajuns la un acord. Autoritățile israeliene declaraseră clădirea nesigură și erau necesare reparații pentru consolidarea ei.
Specialiștii de la Universitatea Tehnică Națională din Atena au fost chemați, iar aceștia s-au apucat de reparații în luna mai. Restauratorii au îndepărtat mortarul deteriorat și au reparat zidăria și coloanele. Până în octombrie 2016, și-au dat seama că va trebui să deschidă și mormântul, deși inițial nu s-a discutat despre acest lucru.
Au mutat cu grijă placa de marmură și o a doua placă de marmură sculptată cu o cruce, pentru a avea acces la peștera de calcar de dedesubt. Astfel au intrat în interiorul mormântului lui Iisus.
Timp de 60 de ore, echipa de restauratori a colectat mostre din mormânt, a făcut fotografii rare și a consolidat pereții acestuia. În tot acest timp, zeci de preoți, călugări, oameni de știință și muncitori au profitat de ocazie pentru a arunca o privire în interiorul mormântului lui Iisus.
Mormântul era un loc simplu și lipsit de ornamente. După nouă luni și lucrări în valoare de 3 milioane de dolari, mormântul restaurat și resigilat a fost dezvăluit publicului. De data aceasta, muncitorii au lăsat o mică fereastră în marmură, astfel încât pelerinii să poată vedea roca din calcar de dedesubt.