Trădarea la români, sport național. De la Burebista, la Țepeș, Cuza sau Ceaușescu, toți au fost trădați
Cine nu a auzit expresia măcar o dată într-un anumit context expresia „Îmi place trădarea, dar urăsc pe trădători”? Ei bine, în spațiul carpato-danubiano-pontic trădarea este „sport național”. Istoria noastră are zeci de exemple cu conducători care au fost trădați de apropiați și au sfârșit tragic.
De unde vine expresia „Îmi place trădarea, dar urăsc pe trădători”
Celebra frază îi aparţine unui scriitor grec, Plutarh, care a trăit acum mai bine de 2.000 de ani şi a fost folosită în relatarea unei trădări celebre. Ulterior, zicala a fost utilizată de Ion Luca Caragiale în lucrarea „O scrisoare pierdută”. Aceasta era o replică savuroasă, cu nuanţă ironică, rostită de personajul Farfuridi, notează adevarul.ro.
Ce conducători români au fost trădați?
Actul de trădare datează din vremuri străvechi, dacă luăm în calcul faptul că și Iisus Hristos a fost vândut de Iuda pentru 30 de arginți. Îi istoria românilor, mulți dintre conducători au fost nevoiți să se încreadă în oameni nepotriviți și acest lucru i-a costat uneori chiar viața.
Burebista, trădat
Burebista a fost o mare căpetenie, un adevărat lider politic și un militar redutabil, care a reuşit să unească toate triburile geto-dacice sub o singură stăpânire. Acesta a domnit 38 de ani și a fost înlăturat de la putere de nobilii daci nemulțumiți de creșterea puterii acestuia și a fost ucis în urma unei revolte care a avut loc în anul 44 î.Hr.
Decebal, trădat de un consilier
Și Decebal a avut parte de o trădare epocală. Potrivit istoricilor, Decebal s-ar fi născut undeva între anii 55 și 60 după Hristos și a ajuns în fruntea Daciei, în anul 87, după ce puterea i-a fost oferită de bunăvoie de către regele Duras.
Mulți istorici susțin că, după cucerirea Sarmizegetusei, împăratul roman Traian a pus mâna pe uriașa comoară ascunsă de regele dac Decebal într-un loc aproape de negăsit. Cel care le-ar fi arătat comoara romanilor a fost confidentul lui Decebal, Bicilis. Episodul este descris de istoricul latin Dio Cassios, în lucrarea sa, „Istoria Romană”. Bacilis le-a indicat romanilor locul unde era ascuns tezaurul dacilor, probabil un tezaur regal. Acesta se afla în râul Sargetia, a cărui albie era deviată pentru a ascunde comoara. Ulteior, Decebal alege să se sinucidă.
Țepeș, executat de proprii boieri
Vlad Țepeș nu a fost niciodată prea îngăduitor cu boierii. Pe mulți dintre aceștia i-a tras în țeapă, astfel că și sfârșitul său era previzibil. Vlad Ţepeş a murit în anul 1476, ca urmare a unui complot al boierilor partizani ai lui Basarab cel Bătrân Laiotă. Corpul său a fost decapitat şi capul trimis sultanului, care l-a aşezat într-o ţeapă, ca dovadă a triumfului asupra lui Vlad Ţepeş.
Mihai Viteazul, abandonat și ucis
După ce, în anul 1600, a cucerit toate cele trei țări românești, Mihai Viteazul a fost trădat și asasinat la Câmpia Turzii. Domnitorul Țării Românești a fost ucis în dimineaţa zilei de 19 august 1601 la Câmpia Turzii, din ordinul generalului italian Giorgio Basta (1544 – 1607). Se pare că gărzile sale s-au dat la o parte atunci când au sosit la fața locului oamenii generalului Basta.
Horea, Cloșca și Crișan, vânduți pentru bani
Domnia celor trei, începută în luna noiembrie a anului 1784, după ce au condus răscoala iobagilor din Ardeal, disperaţi de situaţia lor economică şi socială tot mai greu de suportat, s-a încheiat după doar o lună. Pe capetele lor se pusese câte un premiu de 300 de galbeni. Ispitiţi de bani, câţiva ţărani au ajutat la capturarea celor trei, care stăteau ascunşi, într-o colibă, în codrul Scoragetului, din Munţii Gilăului.
Tudor Vladimirescu, înșelat de aliat
În urma Revoluției din anul 1821, Tudor Vladimirescu a fost trădat chiar de cei cu care se aliase – eteriştii conduşi de Alexandru Ipsilanti. Acesta din urmă l-a trădat și vândut turcilor pe Vladimirescu, fiind arestat la Golești și ucis la Târgoviște, scrie sursazilei.ro.
Amanta l-a vândut pe Cuza
Alexandru Ioan Cuza are marele merit de a fi unit sub domnia sa Moldova și Țara Românească. În timpul său, acesta și-a atras simpatia țăranilor care fuseseră împroprietăriți și avusese loc, totodată, emanciparea clăcaşilor. Din păcate, aceste reforme au stat la baza complotului împotriva sa.
Domnitorul ajunsese atât de mult să fie urât încât liberalii radicali și conservatorii au făcut front comun împotriva acestuia. Partidul Liberal era nemulțumit că nu avea un cuvânt de spus în conducerea țării, în timp ce Partidul Conservator era nemulțumit de reformă agrară și legile considerate prea revoluționare. În plus, pe teritoriul celor două Principate existau personaje apropiate Rusiei, care nu vedeau cu ochi buni unificarea.