De ce nu mănâncă romii carne de iepure! Animalul care le aduce mai mult ghinion decât orice pisică neagră
Romii sunt renumiți pentru mâncărurile lor delicioase pe care le pregătesc de cele mai multe ori în ceaun. Deși se crede că aceștia consumă orice fel de carne ei bine, există un animal de care nici măcar nu se ating. Este vorba despre iepure, iar motivul pentru care nici măcar nu se gândesc să îl sacrifice ține de o tradiție veche de mii de ani.
De ce nu mănâncă romii carne de iepure! Această tradiție a fost transmisă din generație în generație, iar rromii din zilele noastre țin cu sfințenie la ea.
De ce nu mănâncă romii carne de iepure!
Romii au emigrat în urmă cu sute de ani din mai multe regiuni ale Indiei. Prima atestare documentară a acestora în zona Balcanilor este în secolul XIII atunci când un grup nomad a poposit pentru prima dată în Grecia.
Ulterior aceștia s-au răspândit în Bulgaria, România, Ungaria, Cehia, Slovacia și Albania, unde trăiesc și astăzi în comunități foarte unite.
Ca orice popor, și rromii au tradițiile și obiceiurile lor la care țin cu sfințenie și pe care le transmit din generație în generație. Iar una dintre cele mai ciudate tradiții are legătură cu consumul cărnii de iepure.
Potrivit legendelor țigănești, rromii se feresc să consume carene de iepure deoarece acest animal este considerat ca fiind unul cu puteri magice.
Se pare că în lumea mistică sunt mai multe animale care sunt considerate de rău augur. Dacă în tradiția populară românească pisica neagră este aducătoare de ghinion, în cea țigănească iepurele este de zeci de ori mai rău.
Iepurele sau șoșoiul, după cum îl mai numesc rromii, este un subiect tabu în lumea țigănească.
Indiferent de starea materială sau socială, rromii consideră iepurele un animal aducător de ghinion și se dezic de mâncărurile cu acesta.
Pe lângă această tradiție pe care foarte mulți români nu o înțeleg, rromii mai au și alte obiceiuri incredibile pentru unii, însă pentru ei sunt lucruri firești, de exemplu:
- Nicio persoană nu are voie să atingă vasul în care se spală pe față capul familiei;
- Lăutarii nu își împrumută instrumentele. În caz contrar, se consideră că aduce ghinion;
- Tinerele însărcinate trebuie să-și acopere burta cu brațele la vederea socrului;
- Femeia măritată trebuie să poarte pe cap un batic, în semn de respect față de soțul său;
- Cordonul ombilical se tăia în trecut cu un cuțit făcut dintr-un bănuț de argint;
- Rromii sărbătoresc Rusaliile pentru o perioadă de 9 zile. În aceste zile, nu se spală pe față și poartă aceleași haine.