DescoperireMistere

Misterul c.a.nibalilor din România. Secretul ascuns al civilizației Cucuteni

Strămoșii noștri au fost c.a.nibali? Erau n.e.crofagi? Își m.â.ncau m.o.r.ț.ii, le pisau o.a.sele şi le amestecau în vasele devenite celebre în toată lumea? Dovezile găsite de arheologi vin să susțină, în parte, această teorie.

Oamenii culturii Cucuteni, cea mai misterioasă civilizaţie europeană, ar fi practicat ritualuri cu iz c.a.nibalic, necrofag.

Totul a ieșit la lumină după ce arheologii au descoperit, în 1884, un important sit arheologic lângă dealul Cetăţuia din judeţul Iaşi. Misterioasa civilizaţie ce a trăit în urmă cu 4.000 de ani îHr, și care a fost denumită ,,Cucuteni’’ după numele localității din județul Iași unde au fost descoperite vestigiile respective, practica o serie de ritualuri cel puțin bizare.

Arheologul Maria Diaconescu declara, recent, că ,,totul intrigă:desenele misterioase şi executate cu o precizie uimitoare pentru tehnicile de acum 4000 de ani îHr, culorile care se păstrează la fel de intens după atâta timp, idolii cu tatuaje cosmogonice şi simboluri ciudate. Dar mai ales te înfioară lipsa mormintelor. Oamenii care au construit această civilizaţie nu au morminte”, a explicat arheologul.

Specialistul este convins că oamenii culturii Cucuteni îşi mâncau morţii, în cadrul unor ritualuri extreme.

Acum 4000 de ani, c.a.nibalismul ritualic era, potrivit cercetătorilor, o practică uzuală la multe civilizații. Oamenii își mâncau morții pentru a le prelua spiritul și calitățile acestora. În plus, își mâncau adversarii, pentru a le prelua calitățile războinice.

Civilizația Cucuteni, una destul de pașnică, ar fi practicat c.a.nibalismul în scopul păstrării spritelor celor defuncți.

Cultura Cucuteni s-a dezvoltat între anii 4800 îHr şi 3000 îHr pe un areal de peste 35.000 de kilometrii pătraţi, cuprizând partea de nord-est a României, o porţiune din Republica Moldova şi Ucraina, unde poartă numele de Trypillia.

Orașe întregi fără niciun cimitir

În urma săpăturilor arheologice realizate în ultimii zeci de ani în aproape tot nordul Moldovei, arheologii au descoperit o serie de așezări bine conturate, în care locuiau și până la 5000 de oameni.

În niciuna dintre aceste așezări nu a fost găsit vreun cimitir. Printre descoperirile incredibile ale arheologilor români se află o tibie umană, cu urme de dantură pe suprafaţa ei, găsită în situl de la Liveni (judeţul Botoşani).

Investigațiile au arătat că bucata de picior ar fi fost fiartă, iar carnea scoasă de pe os și mâncată. Osul a fost spart ros în căutarea măduvei.

Într-un alt sit, la Vorniceni, s-au descoperit câteva metacarpene şi două falange umane.

„Descoperirea de oase umane aduce în discuţie existenţa unui cult al craniului, antropofagiei, c.a.nibalismului, a sacrificiilor umane. Erau aleşi doar anumiţi indivizi pentru sacrificii şi anumite părţi ale corpului”, spun cercetătorii.

Interesantă este și teoria care afirmă că s-au descoperit atât de puține oase pentru că acestea erau măcinate și amestecate cu pastă pentru ceramic, devenind vase de ritual.

O civilizație fascinantă

Dincolo de practicarea acestor ritualuri extreme, civilizația Cucuteni a lăsat în urmă o serie de vestigii artistice cu adevărat remarcabile.

Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa, găsindu-se unele asemănări, destul de pregnante, doar între ceramica Cucuteni și o ceramică dintr-o cultură neolitică din China. Între cele două culturi este o distanță de timp foarte mare, cea din China apărând după circa un mileniu față de cea de la Cucuteni. Poate aceasta sa explice si prezenta pe aceasta ceramica a unor simboluri spirituale stravechi (Yin și Yang, Svastică,Cruce) aparute prima data in Europa vechile culturi Danubiano-Pontice (Cucuteni si Turdas) si apoi la distanta de mii de ani si kilometri in Asia; asta pe linga ipoteza Inconstientului Colectiv a lui C. Jung.

Pe ceramica Cucuteni predomină decorul în spirală, cu numeroase variante și combinații. S-au găsit și figuri feminine cu torsul plat, decorate cu motive geometrice.

Enigmatica dispariție a acestei civilizații este și mai impresionantă. Din cele peste 4.000 de așezări descoperite, 90% au fost distruse de foc. Specialiștii nu pot stabili dacă a fost un cataclism sau o incendiere intenționată și nici motivul care a dus la această extincție.

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

DISABLE ADBLOCK TO VIEW THIS CONTENT!