CuriozitățiMistere

Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri brusc şi nu s-ar mai învârti în jurul propriei axe?

Întrebările ipotetice sunt întotdeauna foarte amuzante în știință, deoarece ne fac să ne gândim la ceea ce știm într-o lumină diferită, ceea ce ne poate face să înțelegem mai bine scara uriașă a planetei noastre. Așadar, să vedem ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri brusc şi nu s-ar mai învârti în jurul propriei axe.

Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri brusc

Mai întâi de toate, să ne imaginăm că rotația se oprește într-o secundă. La ecuator, este ca și cum ai fi într-o mașină care se deplasa cu 1.670 de kilometri pe oră și ai apăsa frâna. Dacă vă aflați într-o clădire, veți fi aruncat în cel mai apropiat perete dinspre est și veți experimenta de 47 de ori accelerația gravitațională a planetei noastre. Vestea bună este că acest lucru s-ar putea să nu vă omoare. Dar orice altceva o va face.

Pământul s-ar putea să fie nemișcat în acel moment, dar toate celelalte lucruri vor continua să se miște exact cu aceeași viteză cu care se învârtea Pământul înainte. Aceasta include atmosfera și toate oceanele. Numai vânturile ar fi de patru ori mai rapide și mai puternice decât cel mai rapid vânt înregistrat vreodată (408 km/h). Apoi se va produce un val tsunami uriaș, care va distruge tot ceea ce vânturile nu au distrus (ceea ce s-ar putea să nu fie prea mult).[sursa]

În mod evident, amploarea pagubelor va fi cu atât mai devastatoare cu cât vă aflați mai aproape de ecuator, dar, pe termen lung, nici apropierea de poli nu vă va salva. Datorită rotației sale, Pământul se umflă la mijloc, astfel încât polii sunt cu aproximativ 21 de kilometri mai aproape de centrul Pământului decât ecuatorul. Fără rotație, oceanele vor migra spre poli – unde gravitația este cea mai puternică – creând, respectiv, cutremure devastatoare, un megacontinent foarte mare peste ecuator și două oceane separate.

Potrivit lui Witold Fraczek de la compania de cartografiere și analiză Esri, Oceanul de Nord va găzdui cea mai mare parte a Europei și a Rusiei sub apă. Groenlanda și toată Canada vor fi scufundate, precum și Chicago, Seattle și Boston. New York va fi în continuare în apropierea oceanului, doar că într-o direcție diferită. În emisfera sudică, oceanul va acoperi bucăți uriașe din Argentina, Chile și Noua Zeelandă, precum și întregul continent antarctic.

Așadar, dacă planul tău malefic de a cuceri planeta este să încetinești rotația Pământului, cel mai bun loc în care să te afli este la Polul Nord, pe o bază mobilă plutitoare bine echipată. Locația ar fi cu siguranță un avantaj.

Pământul ar experimenta o „zi” în fiecare an, astfel încât, prin deplasare, ar fi posibil să se simuleze un ciclu regulat zi/noapte. Dar lucrurile nu vor fi prea roz pe termen lung. Un Pământ care nu se rotește nu va avea un câmp magnetic, deoarece nucleul lichid al planetei noastre ar fi, de asemenea, staționar.

În lipsa câmpului magnetic, puținele creaturi vii care ar fi putut supraviețui unor astfel de schimbări cataclismice ar fi sfârșit prin a ceda în fața radiațiilor.

Dacă ați avea mai mult timp, nu ar trebui să vă faceți griji cu privire la încetinirea efectivă a planetei, deoarece Pământul încetinește deja de la sine. În ultimul secol, durata medie a unei zile a crescut cu 1,7 milisecunde. Tendința pe termen lung se datorează efectelor mareelor dintre Pământ și Lună, dar lungimea zilei fluctuează și din cauza altor efecte.

În acest ritm, ar fi nevoie de 18,5 miliarde de ani pentru ca Pământul să aibă o zi la fel de lungă ca un an. Doar că planeta nu va mai exista până atunci.

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

DISABLE ADBLOCK TO VIEW THIS CONTENT!