Adevărul despre naşterea şi copilăria lui Muhammad, profetul lui Dumnezeu. Un copil care nu şi-a cunoscut tatăl
Muhammad este un personaj istoric real care a revoluţionat lumea arabă. Învăţăturile sale au dus la formarea unei noi religii, Islamul, care a influenţat decisiv istoria umanităţii.
Islamismul este una dintre marile religii ale lumii. Are milioane de adepţi şi a schimbat prin perceptele şi mesajele sale religioase istoria umanităţii.
Fondarea acestei religii la începuturile evului mediu în zonele aride ale Arabiei se leagă de numele unui tânăr rămas orfan de mic şi care la un moment dat păştea turme de cămile în deşert. Se numea Muhammad şi este întemeietorul unei religii, care la începuturile sale părea doar o utopie. A devenit însă o realitate care la un moment dat stăpânea pe trei continente.
Tânărul orfan din deşerturile Arabiei
Viaţa adevăratului Muhammad este învăluită în mister din punct de vedere istoric. Cu toate acestea au putut fi extrase inclusiv din tradiţia musulmană, reprere care să reconstituie în parte trecutul marelui profet arab. De altfel aşa cum arată specialiştii inclusiv Coranul este foarte sărac în detalii privind viaţa lui Muhammad. Se ştie că s-a născut în secolul VI d HR în Peninsula Arabică în oraşul Mecca.
”Conform tradiţiei Muhammad ibn Adbullah s-a născut în oraşul comercial Mecca în jurul anului 570.(…) Viitorul profet era un membru al clanului Banu Hashim, o ramură care decădea a marelui trib Quaraysh care controla Mecca”, scria Diane Morgan în ”Essential Islam: A Comprehensive Guide to Belief and Practice”. Muhammad nu şi-a cunoscut niciodată tatăl, Abdallah, un negustor care a murit cu caravana sa în Medina. A rămas să trăiască doar cu mama sa Aminah, îndurând greutăţi şi având o copilărie dificilă. La 6 ani rămâne rămâne orfan şi de mamă. Rămâne în grija bunicului şi mai apoi în scurt timp în grija unchiului său Abu Talib.
Semne care prevesteau naştere profetului
Totodată tradiţia musulmană consemnează faptul că au exista semne care prevesteau naşterea unui mare profet. Una dintre acestea ar fi fost alungarea armatelor duşmane care doreau să distrugă Mecca.Acest eveniment ar fi avut loc chiar înainte de naşterea lui Muhammad. ”Se spune că viceregele Yemenului, un abisinian creştinat, un om numit Abraha a vrut să-i convertească pe arabi la creştinism.
A urcat pe elefantul său de luptă şi a atacat cu armata sa Mecca dorind să radă de pe faţa pământului templul Kabba. Totodată un stol misterios de păsări a venit şi a aruncat pietre infectate asupra oamenilor lui Abraha, împrăştiind printre ei, o boală teribilă.”,scria Diane Morgan. Totodată tradiţia musulmană spune că însăşi Iisus ar fi profeţit venirea lui Muhammad pe pământ.
Copilul care medita în deşert
Fiind convinsă că a născut un copil sfânt, având o vedere o serie de semne invocate de tradiţia musulmană, Aminah şi-a trimis copilul în deşert pentru meditaţie, dar şi pentru a învăţa araba beduinilor.” Pentru ca Muhammad să înveţe arabica în forma ei pură şi să devină familiar cu tradiţiile arabe,Aminah şi-a trimis copilul în deşert, aşa cum era obiceiul tuturor marilor familii arabe în aceea vreme. În deşert, se credea că poate învăţa auto-disciplina,nobleţea şi libertatea”, se preciează în ”Enciclopediae Britannica”. De altfel copilăria şi tinereţea lui Muhammad a fost marcată de pelerinaje şi călătorii sub unchiului său, în diferite zone de confluenţă religioasă. Aici în deşert tradiţia arabă spune că Muhammad s-ar fi întâlnit cu doi îngeri, care i-ar fi deschis pieptul şi i-ar fi purificat inima.
Cum arăta Muhammad
Muhammad ajunge la maturitate şi este descris în această ipostază. ” Nu era nici înalt,nici scund, nici îndesat, dar avea o înălţime medie. Părul său nu era nici foarte creţ, nici drept, dar uşor ondulat. Nu era supraponderal şi faţa sa nu era grăsună. Avea o faţă rotundă. Avea ochi mari şi negrii cu gene lungi. Sprâncenele sale era mari şi umerii laţi. Avea pielea fină”, precizează Tosun Bayrak al-Jerrahi al-Halveti, în ”The Name & the Named: The Divine Attributes of God”.
Căsătorit cu o femeie mai vârstnică
Frumosul tânăr din Mecca, ajunge să se căsătorească cu o verişoară de a sa, mai vârstnică. Mai precis la vârsta de 25 de ani, Muhammad este cerut în căsătorie de Khadījah bint Khuwaylid,o femeie foarte bogată din Mecca. O adevărată oportunitate pentru orfanul arătos. Muhammad şi-a iubit şi respectat soţia, având în vedere, că deşi putea prin lege să-şi mai ia şi alte soţii, a preferat-o pe Kadijah până la sfârşitul vieţii. A avut doi fii şi patru fete cu această soţie. Până la vârsta de 40 de ani Muhammad a dus o viaţă normală, alături de familia sa, devenind un membru respectat al comunităţii arabe din Mecca. Abia la 40 de ani, odată cu retragerea sa în deşert începe epoca profeţiilor.
Îngerul Gabriel şi naşterea islamului
La 40 de ani Muhammad s-a retras în deşert pentru a medita. În apropierea peşterii numite al-Hira din munţii Jabal al Nur de lângă Mecca, Muhammad a avut o viziune care a schimbat cursul istoriei. Aici tradiţia islamică spune că Muhammad s-a întâlnit cu îngerul Gabriel şi a început revelarea Coranului şi procesul de închegare a perceptelor islamice. Totul avea loc în perioada de Ramadan în anul 610, când Gabriel i-a cerut lui Muhammad să-i recite şi l-a îmbrăţişat. Iniţial s-a speriat şi a crezut că este posedat de un duh. Convins că a vorbit cu un înger,Muhammad a început să răspândească noua doctrină în sânul familiei, apoi în oraşul său. Urma o luptă grea în sânul comunităţii musulmane, dar noua religie se născuse deja.